Kvíz: Porovnejte v našem kvízu své síly s vědomostmi žáků 1. stupně základní školy. Možná se budete divit

Kvíz: Porovnejte v našem kvízu své síly s vědomostmi žáků 1. stupně základní školy. Možná se budete divit

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Povinná školní docházka trvá devět let. Už na prvním stupni se děti naučí mnoho zajímavého. Pojďte si s námi vyzkoušet, zda byste v učivu od první do páté třídy uspěli. Vyzkoušejte si náš test.

Tlusté a tenké střevo jsou důležité orgány lidského těla

Děti se již na prvním stupni učí mnoho nového o lidském těle. I když spíše okrajově, učivo se dotýká také orgánů. Mezi ty patří tenké a tlusté střevo. My si povíme o tom, jaké jsou jejich základní funkce.

Podporují imunitu, trávení i hydrataci člověka

Obecně lze říci, že se jedná o nejdelší úsek trávicí trubice, jehož zdraví je důležité pro imunitu člověka. Tenké střevo je důležité při trávení. Potrava se zde rozděluje na jednodušší látky, které se následně vstřebávají do krevního oběhu. Tlusté střevo je pak důležité především kvůli hydrataci člověka. Stará se o regulaci a příjem tekutin do těla. Dochází zde také ke vstřebávání vitamínů a minerálů. Jednou z částí tlustého střeva je i appendix vermiformis, nebo chcete-li slepé střevo. To je vůbec nejširší částí tlustého střeva.

Tenké střevo je delší, tlusté zase širší

Tenké střevo je široké přibližně tři centimetry. Jeho délka dosahuje 5 až 7 metrů. Tlusté střevo je o mnoho metrů kratší. Ve většině případů nepřesahuje délku 1,3 metru. Je ale o něco širší než tenké střevo. Jeho šířka se pohybuje od 4 až do 8 centimetrů.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama