Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Tajemné kruhy v Namibii

Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Tajemné kruhy v Namibii

Foto: R.M. Nunes/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Viděli jste někdy poušť ze vzduchu? Vypadá jako by do ní někdo vydlabal několik desítek, stovek možná více kruhů. Vypadají jako puntíky na muchomůrce. Krátery byly změřeny a v jejich průměru měří do deseti metrů. Přitom jsou obrovskou záhadou!

Samozřejmě se během let rozjelo hned několik teorií, aby si lidé dokázali objasnit, proč se děje to, co se děje přímo před jejich očima. Každopádně verze s UFO jsou klasickými myšlenkami, které ale nevedou nikam. Nejčastější příčinou jsou spíše přírodní jevy a změny klimatu, ke kterým dochází díky lidem. Nedávno došlo ke zveřejnění studie, která tvrdí, že kruhy způsobují termité. Ale teorie se nepodařilo nijak potvrdit.

A tak si tyto přezdívané vílí kruhy, prozatím ponechali svou záhadu jen pro sebe. Tudíž všechna ta odvedená práce v laboratořích a v praxi zatím přišla vniveč. Poté se k průzkumu připojil Getzin (vědec Helmholtzova střediska pro výzkum životního prostředí v Lipsku). Ten za pomocí fotografií z leteckých výprav přišel na vlastní vysvětlení jevu.

Prozkoumal fotografie a rozměry kruhů, které porovnal i s jinými útvary na jiných částech planety, kde vegetace také připomíná prapodivné kruhy. V Nigeru najdete vegetaci, která vytváří pruhy, v Austrálii zase najdete trávu, která roste do kruhu a v Mohavské poušti jsou také kruhy. Proto se Getzin domnívá, že v suchém klimatu, kdy dochází v souboje o vodu a živiny prakticky v půdě nejsou, čelí všechny organismy konkurenci o zdroje. Díky tomu se musí organizovaně přeskupit a maximálně využít omezených zdrojů. A v konečné fázi nám vzniknou vzory, které vidíme.

Jenže stále existují dohady a souvislosti s vílími kruhy a termity, kteří žerou kořínky rostlin a tím rostliny hynou. Ale je to pouze jen souvislost ne pravé řešení. A jednou z nejhorších chyb, jaké se vědci kdy mohou dopustit, je zaměřit se na souvislost místo příčiny.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama