SSSS: Buďte opatrní, pokud tento tajný kód najdete na letence

SSSS: Buďte opatrní, pokud tento tajný kód najdete na letence

Foto: goir/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidé, kteří cestují letadlem často, znají úskalí podmínek, které je třeba splnit, než se mohou poklidně posadit na své sedadlo na palubě. Odbavení i život vám ale může zkomplikovat jedno nepříjemné označení na vaší palubní vstupence. „Tajný“ kód vám pravděpodobně prodlouží cestu.

Pozor při cestě do USA

Od teroristických útoků 11. září 2001 čekají na pasažéry cestující do USA rozsáhlé vstupní kontroly. Ty se mohou zvrtnout v únavnou hru otázek a odpovědí, a v některých případech dokonce vyvrcholit odepřením vstupu do země pro nově příchozí. Tajemný kód SSSS je taktéž produktem stejného kontrolního orgánu: US Transportation Security Administration.

Co stojí za kódem SSSS

SSSS v tomto případě znamená „Secondary Security Screening Selection“. V překladu to znamená, že jste byli vybráni americkým úřadem pro bezpečnost dopravy před překročením hranice, protože jste byli klasifikováni jako podezřelí. Proč jste skončili na seznamu, se nezveřejňuje. Kritéria jsou mlhavá. Co je známo: jméno cestovatele je „uloveno“ americkými bezpečnostními orgány prostřednictvím různých tajných seznamů.

Možná kritéria SSSS

- Byl rezervován jednosměrný let bez zpátečního letu.

- Cestující není totožný s osobou, která zakoupila letenku.

- Letenka byla zakoupena v den odletu.

- Letenka byla zaplacena v hotovosti.

- Zpáteční let je rezervovaný do jiné než domovské země.

Důsledky

Rozhodně je třeba počítat se zpožděním a nepříjemnostmi, pokud jste majitelem kódu SSSS na letence. Letenky si například nesmíte vytisknout, pouze si je vyzvednout na přepážce po předložení průkazu totožnosti. Letenka automaticky spustí alarm při bezpečnostní kontrole. Následují důkladné prohlídky zavazadel, příručních zavazadel a těla - pomocí tělesného skeneru.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama