Starobylá cesta Panlong: Jako záhadná černá kobra se klikatí Pamírem

Starobylá cesta Panlong: Jako záhadná černá kobra se klikatí Pamírem

Foto: oneinchpunch / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Starobylá cesta Panlong, která se nachází v oblasti Kašgar v Uygurské autonomní oblasti Sin-ťiang v Číně, není pro slabé povahy ani pro kohokoli, kdo má sklony ke kinetóze (nemoc z pohybu, např. nevolnost v autě).

Známá jako Pamir Plateau Sky road (Pamírská nebeská cesta) nebo Panlong Ancient Road (Starověká cesta Panlong), klikatá silnice procházející Kunlunským pohořím v oblasti Sin-ťiang je jednou z vizuálně nejpůsobivějších silnic na světě. Při pohledu shora vypadá jako obrovský šedý drak plazící se Kašgarskou oblastí Ujgurské autonomní oblasti nebo jako černá krajta či jako malba tuší nakreslená jedním tahem.

Panlong Ancient Road, Sin-ťiang, Čína, 2020. Fotka od Captain Wang / Shutterstock

Z historie se klikatí do současnosti

Cesta zde existuje již přes tisíc let, bývala úsekem starověké Hedvábné stezky, spojující okres Ta a Wa Cha, proto je také nazývaná Wacha Highway (dálnice Wacha). Oficiálně byla otevřena v červenci roku 2019, aby zemědělcům v regionu usnadnila průjezd Kunlunskými horami. Brzy se stala turistickou atrakcí pro nadšence do nebezpečné jízdy, kteří si chtěli vyzkoušet své řidičské dovednosti. S údajnými 208 (dle jiných zdrojů celkem až 600) vlásenkovými zatáčkami není tato 36 km dlouhá silnice pro slabé srdce ani pro porouchané auto. Při jízdě musíte být opatrní, zejména v zatáčkách za deště či sněhu a dát si pozor na sesuvy bahna. Zahraniční turisté musí požádat o hraniční pas do Tashkurganu v Kašgaru.

Panlong Ancient Road, Sin-ťiang, Čína, 2020. Fotka od Captain Wang / Shutterstock

Vyhlídky pro zkušené řidiče

V nejvyšším bodě je silnice 4 269 m nad hladinou moře na vrcholu Wuguliyate Daban. Stoupání je strmé, přes některé rampy dosahuje 11,8 %. Východní strana vrcholu je převážně zpevněná, ale ta západní zpevněná není. Se svými dechberoucími výhledy a mnoha vlásenkovými zatáčkami je to sen nadšenců do řízení. Krajně nevhodná je pro začínající řidiče. Před jízdou musíte zkontrolovat brzdy a pneumatiky a s sebou si vzít nejlépe dron – na focení z výšky, jinak moc snímků nepořídíte.

Na úpatí silnice je z velké dálky vidět velký poutavý slogan: „Přes všechny dnešní objížďky bude život od nynějška hladkou cestou." Je to tak trochu filozofické a inspirativní.      

Reklama
Reklama