Ikonický český smažák je v ohrožení! Řecký sýr saganaki mu v chuti i popularitě dýchá na záda

Ikonický český smažák je v ohrožení! Řecký sýr saganaki mu v chuti i popularitě dýchá na záda

Foto: Juan Carlos Estabridis / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Saganaki označuje různé řecké předkrmy, které se připravují na malé pánvi s těžkým dnem, která se sama nazývá saganaki nebo sagani.

Mezi nejběžnější tradiční řecké recepty smažené na tomto druhu pánve patří feta saganakimušle saganaki, krevety saganaki, přičemž nejoblíbenější je jednoduchý recept na sýrové saganaki. Nejčastěji se podává jako lahodný předkrm k tradiční řecké musace.

Představujeme vám jednoduchý a oblíbený tradiční řecký recept na saganaki, vyrobený pouze ze tří ingrediencí a připravený za méně než 10 minut. Na sýrovém saganaki je nejoblíbenější jeho výtečná zlatavá kůrka a to, jak je uvnitř tak neodolatelně mazlavý.

Stěžejní je správný výběr sýra

Při přípravě receptu na řecké saganaki je obzvláště důležité vybrat správný druh sýra. Sýry, které se v Řecku používají k výrobě saganaki jsou gravierakefalogravierakefalotyri. Všechny jsou středně tvrdé žluté sýry s jemnou ořechovou příchutí. 

Na fotce varianta řeckého předkrmu saganaki se sýrem feta: na pánvi osmažená nakrájená feta s medem a sezamovými semínky servírovaná s citronovými klínky.
Fotka od Dementieva Iryna / Shutterstock

Alternativní surovina

Pokud nemůžete sehnat výše uvedené tradiční řecké sýry, nezapomeňte, že je obzvláště důležitá pevnost sýra, aby dobře držel a při smažení se úplně nerozpustil. Musí být také dostatečně měkký, aby se vnitřek stal pěkně mazlavým a vláknitým. Alternativní sýry pro saganaki jsou silné plátky sýru Monterey Jack, Provolone nebo mladé Pecorino.

Tradiční postup

Mouka, olivový olej a sýr je vše, co potřebujete, abyste si doma vyrobili tento lahodný předkrm. Vlastně ještě teplou vodu - tradičně ponořte sýr nejprve do teplé vody, potom obalte v mouce (pro křupavost kůrky) a dejte smažit do nevelkého množství oleje. Některé recepty trvají na druhém velmi rychlém namočení již jednou obaleného sýra před vložením na pánev. V restauracích se saganaki smaží ve velkém množství oleje, ale doma je to zbytečné. To, co je žádoucí, je tenká křupavá kůrka a měkký rozplývavý vnitřek. Podává se s citronem, limetkou či medem.

Až vyzkoušíte řeckou variantu „smažáku“, dejte vědět, zda předčila tu naši českou!

Reklama
Zdroj článku:
Reklama