Plno záhad kolem života Boženy Němcové. Tento kvíz prověří vaše znalosti o naší nejznámější spisovatelce

Plno záhad kolem života Boženy Němcové. Tento kvíz prověří vaše znalosti o naší nejznámější spisovatelce

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Naši přední českou spisovatelku Boženu Němcovou zná jistě každý, hlavně její nejznámější dílo Babička. Možná si myslíte, že naší nejznámější spisovatelku znáte dobře. Prověřte si znalosti, jak velký znalec Boženy Němcové jste.

Když se řekne Božena Němcová, snad každý ví, kam si tuto osobnost zařadit. Naše nejvýznamnější spisovatelka 19. století, která se do našeho povědomí zapsala díky knihám Babička, V zámku a v podzámčí, Divá Bára nebo Karla. Ne nadarmo se dostala do popředí české literatury a školní četby jako jedna z nejvýznamnějších představitelů pozdního romantismu.

Tato obdivuhodná osobnost se zároveň zasloužila o zformování českého národního obrození společně s dalšími významnými osobnostmi jako byl Josef Kajetán Tyl, Karel Jaromír Erben nebo Magdalena Dobromila Rettigová. V této nelehké době, kdy mohly být ženy jenom v domácnosti, dokázala prorazit jako spisovatelka. Nebála se být jiná a jít svou cestou, ačkoli ji to dobová společnost příliš neulehčovala. V současnosti se proto o ní hovoří jako o silně emancipované ženě a feministce. Navíc je o ní známé, že byla mimořádně půvabnou ženou, která si získala srdce nejednoho obdivovatele a sama prahla po romantické lásce, které se jí nedostávalo. 

Boženu Němcovou si také spojujeme s Českou Skalicí a zámkem Ratibořice či s pedantským manželem Josefem Němcem, s nímž žila v chudobě a s podlomeným zdravím. Za touto pozoruhodnou osobností se však skrývá mnoho dalších důležitých okolností a životních osudů, které už široké veřejnosti tolik známé nejsou. Možná si myslíte, že vás o této známé osobnosti nic nepřekvapí, protože jste se o ní učili ve škole. Vyzkoušejte si následující kvízové otázky, jestli se můžete považovat za odborníka Boženy Němcové. Některá fakta budou pro vás možná překvapivá a budete zaskočeni, co vše se skrývá za touto osobností českého literárního kánonu.

Božena Němcová zůstávala za svého života často odsuzována a nepodporována a slavnou se stala až po své smrti. Za touto významnou literátkou se skrývá také mnoho záhad a nejasností. Například není znám její přesný původ ani datum narození. Kolem jejího původu je stále mnoho spekulací včetně teorie, že se tato neobyčejně půvabná žena narodila šlechtické rodině. Nikomu jistě neujde věhlasnost jejího díla Babička, který je i zfilmován. Už se ale příliš neví, že ačkoli byla Božena svou babičkou velmi ovlivněna, tuto dobrotivou postavu značně zidealizovala. Podobně tak i svá další díla cenzurovala a upravovala, aby byla přijata dobovým vydavatelstvím.

Božena neměla příliš idylické manželství a lásku hledala u jiných mužů, často básníků. Ačkoli se dnes jeví Josef Němec jako despotický manžel, byl své ženě oddaný a měli společný zájem o vlastenectví, v čemž svou ženu podporoval. Její milovaný syn Hynek zemřel v mladém věku a svou dceru Theodoru neměla příliš v oblibě. Theodora se matce příliš nepodobala, byla velmi uzavřená a nemoc z dětství se podepsala na jejím vzhledu. Podle Boženy Němcové jsou dnes pojmenované ulice a různé budovy, ale také planetka, objevena v roce 1979.

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama