Ryby pršící z nebe jako nový internetový hit: Věda se k tomuto jevu nestaví negativně, existuje jednoduché vysvětlení

Ryby pršící z nebe jako nový internetový hit: Věda se k tomuto jevu nestaví negativně, existuje jednoduché vysvětlení

Foto: romvo79 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Začalo to jako obyčejná procházka jednoho muže, která není ničím zvláštní. Avšak brzy se vše změnilo. Z nebe začaly pršet ryby a padaly na promočenou cestu. Je něco takového vůbec možné?

Nevšední jev

Nenapršelo pouze pár rybek, nýbrž celé hejno. Celá cesta se náhle zaplnila mrskajícími se živočichy, kteří byli snad ještě více v šoku než uvedený muž, který si celou situaci začal natáčet na své mobilní zařízení. Poté se o svůj záznam podělil s celým světem prostřednictvím internetu. Příspěvek byl mnohokrát sdílen a má miliony zhlédnutí a zaskočené komentáře. Někteří lidé se rozhodli reagovat vtipně. To všechno nemění nic na tom, že to, co se stalo, je opravdu podivné.

Za objevem stojí muž z Íránu

Město Jásúdž se nachází na jihozápadě státu Írán. A z tohoto města ono zázračné video pochází. Důvod, proč se muž rozhodl vyjít ven, když v Íránu v tu dobu byla ve 21 regionech vyhlášená povodňová aktivita, objasněn není. Zároveň je to dobře, umožnil nám vidět to, co jsme patrně ještě nikdo neviděli. Video není moc dlouhé, ale bohatě postačí na to, abychom si mohli všimnout, že ryby opravdu padají z nebes, přesněji z mraků. Jak je to ale možné?

Má věda nějaké vysvětlení?

Ano, má. A sice, že za vším stojí tornádo, které vzniklo několik málo okamžiků před natočením uvedeného videa, kde jasně vidíme muže, který sbírá rybu ze země okamžitě poté, co natočil, jak nepřeberné množství ryb padá rovnou ze zamračené oblohy.

V Íránu zrovna řádily silné lijáky doprovázené snad ještě silnějšími bouřkami. Vznik tornáda nejenže je možný, ale také se opravdu stal. Proto, ačkoli tato teorie není ještě stoprocentní, jedná se o nejpravděpodobnější scénář, který předcházel pršení ryb.

Konec světa?

Pro fanoušky konspiračních teorií máme jednu hodně dobrou zprávu – konec světa prozatím nepřichází. Tornádo pouze vymrštilo ryby z vody do vzduchu a ty potom opodál padaly na zem.

Reklama

Není to žádná novinka

Pršící ryby se objevily i dříve. Například v únoru roku 1861 v Singapuru zažili srážky doprovázené padajícími rybami. Tehdy z toho bylo opravdové pozdvižení. Pršeli dokonce i sumci, kteří rozhodně nepatří k těm hmotnostně nejlehčím rybám.

Tehdy se jako nejpravděpodobnější příčina jevila vodní smršť, která se v Singapuru čas od času objeví. Je to vlastně sloupec vody, který vzniká během bouřky a vypadá trochu jako štíhlé tornádo. Ryby mohly být z vody vymrštěny do oblak a opodál spadnout. Všemu napomohlo zemětřesení, které se v tu dobu Singapurem prohnalo. Ryby padaly tři dny, a sice 21., 22. a 26. února.

V roce 1873, přesněji 24. května, se něco podobného stalo v Brémách, které se nacházejí v Libanonu. Zdroje uvádí, že vodní domov ryb se nacházel čtyři míle od místa, kam nakonec dopadly.

Jak můžete vidět, jev je sice ojedinělý, ale rozhodně se nestal poprvé. Pouze nastal ve státě, kdy nic takového nepamatují. To nic nemění na tom, že bychom měli zůstat v klidu a neznepokojovat se tím, co se stalo. Ryby občas někde zaprší, pouze my o tom nevíme.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama