Rozmnožování hmyzu: Některé způsoby vás překvapí, jiné jsou z pohledu lidí naprosto nepochopitelné

Rozmnožování hmyzu: Některé způsoby vás překvapí, jiné jsou z pohledu lidí naprosto nepochopitelné

Foto: lnzyx / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hmyz žijící v početných koloniích dává přednost pohlavnímu rozmnožování. Některé metody jsou však bizarní. Přečtěte si, které samice disponují falešným penisem či jaký druh hmyzu se po aktu nechává dobrovolně vykastrovat.

Hmyz a sex

Začneme zlehka. Krátce si totiž povíme o tom, jak se hmyz rozmnožuje. To, že ne ke každému početí jsou zapotřebí obě pohlaví, to všichni víme. Takto se rodí bezpohlavní dělnice, například mravenců či včel – královna není oplodněna a vajíčka neobsahují geny potřebné k vývinu pohlaví. Zatímco většina druhů hmyzu se může klonovat (samečci produkují samečky, samičky produkují samičky), jiné druhy nepohrdnou incestem, aniž by byly ohroženy genetickými vadami.

 Další příklady pohlavního rozmnožování, které určité druhy praktikují, vás mohou šokovat.

Falešné penisy samiček mušek pisivek

Pisivky jsou malé, ani ne čtvrt centimetru dlouhé, mušky. Jak je již z nadpisu patrné, samice pronikají do těl samců, kde si odebírají sperma pro rozmnožovací účely. Samečci to nemají jednoduché, musejí držet necelé dva až tři dny, přesněji v rozmezí 20-70 hodin. Naštěstí pro ně, jsou zvyklí, u jejich druhu jde o běžný jev.

Samičí penis má, podobně jako to vidíme u kočičích samců, zpětné háčky, ovšem v tomto případě, pokud byste chtěli pár oddělit, roztrhnete samečkovo břicho.

Kastrace samců

Nicrophorus vespilloides, u nás známý jako hrobařík malý, je druh brouka, jehož samci značně trpí. Pomocí chemických látek, které si vytvářejí, samice kastrují samce, aby se stali monogamními. Jinými slovy, aby si už nikdy neužili s jinou samicí.

Reklama

Kanibalismus povolen

A to nejen u kudlanek nebo například pavouků (kteří se jako hmyz nepočítají). Například cvrčkovi šalvějovému jsou násilím odebrána křídla ještě během styku. A existuje druh komára, jehož samice vstříkne do hlavy samce trávicí šťávy, poté ho vycucne, tělesnou schránku odhodí a jeho genitálie si ponechá, přičemž v páření pokračuje již sama.

Motýlice a jejich evolučně nevyřešené potíže s rozmnožováním

Křeče během styku u lidí jsou opravdu nepříjemné pro obě pohlaví a většinou vedou k přerušení hrátek. Avšak motýlice by vám jistě záviděly. Šance, že samec oplodní samici, je opravdu mizivá. Samotný styk je opravdu nepříjemný, samci se musejí všelijak naklánět, aby k něčemu vůbec došlo.

Ještě před pářením si musejí připravit genetický materiál – spermie, čímž si vyslouží rozcvičku. Spermie se totiž produkují někde jinde než u pohlavního orgánu.

A geny samečků jsou ohroženy tím, že samička se páří s více partnery. Sperma si ukládá na pozdější využití, ovšem sperma může být vytlačeno spermatem jiného samečka. Proto, když samička nevěnuje samečkovi pozornost, on seškrabává sperma jiných samečků a věnuje jí své vlastní. V tomto případě tudíž nezvítězí ten, kdo přijde první, nýbrž ten, který se spáří jako poslední.

A některé druhy komárů dokonce své sperma prokládají látkou, která vyhání spermie samiččiných partnerů, kteří se dostavili později.

Reklama
Reklama