Život v jednom kole. Proč přestat chodit a nechat se vozit?

Život v jednom kole. Proč přestat chodit a nechat se vozit?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kolo. Vynález, který nás doslova posunul z místa na místo. S kolem přišel obchod, stavby a postupem času začaly vznikat úžasné věci. Lokomotivy, auta, hodinky plné miniaturních ozubených koleček. A život jde dál, kolo je jakýmsi původcem pokroku, kam nás ale tento pokrok vede?

Žijeme v době, kdy lidé létají do vesmíru, auta jezdí na elektřinu a moderní vlaky se díky technologii magnetické levitace nedotýkají povrchu, po kterém jezdí. Ale zmizelo kolo z nejnovějších výdobytků techniky? To vůbec ne!

Bicykl, lidově označován jako kolo, se stal nejen rychlým a ekologickým dopravním prostředkem na krátkou vzdálenost, ale také milovanou kratochvílí mnohých z nás. Cyklostezky jsou po kraji rozeseté skoro stejně hojně jako turistické trasy a památky, zajímavá místa i restaurace dnes často disponují stojany na kolo, kam ho lze pohodlně odložit. Zejména v posledním roce zažila cyklistika nebývalý rozkvět, když se lidem nechtělo za hranice. Ale kolo s přehazovačkou je už poněkud starší model. Na výslunní se dostávají elektrokola a elektrokoloběžky. A samozřejmě i další vychytávky.

Proč chodit, šlapat nebo běhat, když se můžete jednoduše naklonit a jet? Přestože se dají koupit i terénní, objevují se hoverboardy zejména ve městech. Kde se ještě před několika lety mezi davy proháněli mladí na skateboardu, dnes jedou cestující na hoverboardu. Díky gyroskopům je k pohybu přiměje jen lehké přenášení váhy. Což není tak úplně jednoduché a vyžaduje spoustu tréninku i pokud si chcete užít jen obyčejnou bezpečnou jízdu po městě. Jestliže chcete nejen dojet bez zranění, ale u toho i dobře vypadat a sem tam předvést nějakou franjeřinku, budete muset, podobně jako třeba na snowboardu, cvičit mnohem více. Ale nebojte se, některé modely mají i držátka na ruce, abyste si na jízdu rychleji zvykli. Nejběžněji mají maximální rychlost kolem patnácti kilometrů za hodinu, to je víc, než u průměrného běžícího člověka! Ty nejrychlejší pak jedou až přes dvacet kilometrů za hodinu.

Kromě hoverboardů existují i velmi podobné jednokolky, které se liší v podstatě jen tím, že namísto dvou kol a plošinky mezi nimi, máte kolo pouze jedno uprostřed a pedály po stranách. Obě tyto zařízení jsou jakýmsi pokračováním známých Segwayů, které brázdily ulice Prahy a dalších měst. Firma Segway byla založena už roku 2001 a vyrábí kromě svých velmi známých dvoukolek právě jednokolky nebo elektrokoloběžky.

Jaký je váš oblíbený dopravní prostředek? Pojedete na klasickém kole? Na elektrokoloběžce? Nebo třeba na elektrických bruslích? Protože jezdit autem nebo tramvají je už zastaralé, ne?

Reklama
Zdroj článku:
Kateřina Robová
Reklama