Písně z roku 1991 se nám navždy vryly do paměti. Připomeňte si ty největší československé hity

Písně z roku 1991 se nám navždy vryly do paměti. Připomeňte si ty největší československé hity

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rok 1991 byl rokem, kdy jsme poslouchali spoustu zahraničních interpretů. Již to nebyli pouze Beatles, Queen a Michael Jackson, kdo kradl československé posluchače tuzemským zpěvákům. Avšak nezapomněli jsme ani na domácí scénu. Které hity byly nejúspěšnější?

Říkají vám něco písně Bosorka, Zkamenělý dítě či Nejde vrátit čas? Pokud ano, rozhodně jste začátkem devadesátých let nevynechali jedinou příležitost pobavit se hudbou či se nechat stáhnout do světa, který je líčen v textech. Elán je bezpochyby nejvlivnější hudební skupinou roku 1991. Jejich píseň Sestrička z Kramárov, která pojednává o zdravotní sestře v nemocnici, kvůli jejíž kráse spousta lidí předstírá zdravotní neduhy, má sice jednodušší text, ale melodie je naprosto chytlavá. Píseň dodnes můžeme slyšet zpívat děti, procházíme-li kolem nejedné základní školy, kde zrovna probíhá výuka hudební výchovy. Československá, později slovenská, kapela Elán v roce 1991 vydala ještě jeden hit, a sice již zmíněnou Bosorku.

A činila se například i česká hudební skupina Kabát, původem z Teplic v Čechách. Ta mimo jiných písní vydala i Má ji motorovou, která se rovněž stala velkým hitem a každý den jsme ji mohli zaslechnout na radiových stanicích. Ovšem československou scénu v tomto roce nezaplnily svými hity pouze skupiny. Čeští i slovenští zpěváci se vynasnažili, aby nám zlepšili den svými kreativními výtvory. Jméno Peter Nagy se stalo mnohem více známým, když vydal píseň S nohami na stole. Možná si vzpomínáte také na Je to vo hviezdach od Pavla Habery.

A pochopitelně nemůže chybět ani zmínka o Michalu Davidovi, který dobře věděl, jak uspět. Minimálně čtvrtina všech hitů z devadesátých let patří jemu. V roce 1991 například uspěl s hitem Právě začínáme. Už se vaše mysl nachází v nostalgickém rozpoložení? Zkuste si náš kvíz a zjistěte, kolik si toho skutečně pamatujete z těch největších hitů roku 1991.

Všichni jsme si určitě rádi připomněli hity ze začátku devadesátých let minulého století. Ačkoli se již jedná spíše o klasiku, texty i hudba stále mají své kouzlo a dokážou nás k sobě přitáhnout nejen v době, kdy se nudíme a myslíme na to, co jsme dělali zamlada. Připadáme si zcela výjimečně, když nám opět zazní ve sluchátkách či na CD. Můžeme si připadat jako malé děti, ale ve skutečnosti se jedná o skvělý způsob, jak se zbavit stresu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama