Kvíz: Ověřte si, jak moc dobře znáte české hity 80. let

Kvíz: Ověřte si, jak moc dobře znáte české hity 80. let

Foto: Lasy / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Populární české hity z 80. let mají sice dlouholetou historii, i tak si je ale lidé pouští i v roce 2023. Existují dokonce rádia, která tyto songy hrají pravidelně každý den. Jak moc dobře znáte písničky, které v době od roku 1980 až do roku 1989 vznikly? Zjistíte to v našem kvízu.

Kotvald a Hložek dokázali prodat více než milion desek

Oblíbenou pěveckou dvojicí nejenom 80. let minulého století byli zpěváci Stanislav Hložek a Petr Kotvald. Mezi jejich nejznámější hity patří například píseň Holky z naší školky, Karel nebo Malá. Vůbec první skladbou, která odstartovala jejich společnou kariéru, byla píseň nazpívaná v roce 1981 s názvem Anna Maria. Ohromný úspěch jim pak přinesla spolupráce s Hanou Zagorovou, se kterou nazpívali píseň Můj čas. Popularitu nejenom u mladých dívek získali s již zmíněnou písničkou Holky z naší školky. Ta byla vydána v roce 1982 a stala se nejprodávanější československou nahrávkou na gramofonových deskách.

Oba zpěváci se hudbě začali věnovat již jako děti

Stanislav Hložek měl k hudbě blízko již v dětství. Učil se hrát na klavír a akordeon a byl aktivním členem dětského pěveckého sboru a následně i tanečního orchestru v Hulíně. Mimoto docházel také na hodiny zpěvu. Také Petr Kotvald se studiu hudby věnoval již od dětství. Učil se hrát na klavír a soukromé hodiny zpěvu bral u profesorky Julie Jindrákové. Kromě spolupráce s Hložkem se věnoval také sólové dráze. V roce 1986 založil vlastní kapelu Trik.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama