Pět potravin, které byste nikdy neměli dávat svému psovi

Pět potravin, které byste nikdy neměli dávat svému psovi

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Psi rádi ochutnají téměř cokoliv z jídla, které jedí jejich páníčci, ale ne všechna lidská jídla jsou pro ně bezpečná. Existují potraviny, kterými byste psa v žádném případě krmit neměli.

Server Independent vybral pět potravin, kterých by se měli majitelé psů vyvarovat při krmení svých mazlíčků:

https://twitter.com/Independent/status/1399776813363122177?s=20

1. Česnek, cibule, pórek

Tyto cibuloviny obsahují sloučeniny síry (sulfidy - thiosírany), které narušují buněčnou stěnu červených krvinek a poškozují barvivo hemoglobin, nutné pro přenos kyslíku. Projevuje se bolestmi břicha, průjmem, dušností, zrychleným dýcháním a tepem, může dojít až k smrti kvůli nedostatku kyslíku ve tkáních (vnitřní udušení) a anémii. Zákeřné je, že sulfidy fungují kumulativně.

2. Avokádo

Nejtučnější ovoce na světě neboli plod hruškovce přelahodného obsahuje toxin zvaný persin, který může u psů poškodit tkáně, hlavně srdce a plic. Výsledkem jsou dýchací a žaludeční potíže.

O avokádu a jeho úpravě pro lidské strávníky si můžete přečíst zde Nejtučnější ovoce na světě: reguluje náš tuk, obsahuje 3 typy zdravých olejů, 20 vitamínů a minerálů – 3 recepty na buchtu, hranolky a pomazánku.

Reklama

3. Makadamové ořechy

I když některé ořechy nejsou takovým problémem v psí stravě, makadamové ořechy to rozhodně nejsou. Obsahují toxin, který může být škodlivý pro nervový systém psů.

Informace o tučnosti ořechů si přečtěte zde Nejkaloričtější druhy ořechů, kterým byste se měli při hubnutí vyhnout.

4. Čokoláda

Většina majitelů psů škodlivost čokolády pro psy zná, ale stále ji pejskům nabízí nebo je nechává si vzít „jen kousek“.

Čím tmavší, tím horší. Čokoláda obsahuje pro psy toxickou sloučeninu theobromin, podobnou kofeinu. Ve větším množství (smrtelná dávka pro zdravého psa je asi 300 mg/kg váhy) může vyvolat průjem, záchvaty zvracení, srdeční arytmii, bezvědomí, a dokonce i smrt. Navíc se z těla vylučuje velmi pomalu, takže působí dlouho a její účinek se při opakovaném požití může násobit. 

Více o čokoládě čtěte zde Čokoláda jako pokrm bohů: v čem je tak znamenitá?

5. Hrozny a rozinky

Vyhněte se při krmení psů i hroznovému vínu a především rozinkám. Už malá dávka může způsobit vážné komplikace a vést ke zvracení, průjmu, dokonce až k selhání ledvin, což může být velmi rychle smrtelné.

Reklama
Zdroj článku:
independent.co.uk
Reklama