Jak vyzrát na sezónní/sennou rýmu bez polykání oblbováků na alergii?

Jak vyzrát na sezónní/sennou rýmu bez polykání oblbováků na alergii?

Foto: Kate Kultsevych / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí. Alergickou rýmou trpí v dnešní době asi 10-20 % populace. Výskyt tohoto onemocnění zaznamenal v posledních desetiletích značný nárůst.

Alergická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, jehož hlavními příznaky jsou výtok a svědění v nose, ucpaný nos, kýchání, svědění a slzení očí a svědění v krku.

Hlavním vyvolávajícím činitelem alergické rýmy je alergen, který je nejčastěji obsažen v inhalovaném vzduchu. Alergen působí na imunitní buňky v nosní sliznici, které následkem toho začnou produkovat látky dráždivé pro nosní sliznici - histamin.

Může se jednat o alergeny se sezonním výskytem (pyly trav, jarních stromů a keřů, plevelů a venkovních plísní) nebo s celoročním výskytem (alergeny roztočové, alergeny domácích zvířat, plísně a některé profesní alergeny – jedná se tedy převážně o alergeny vnitřního prostředí).

Zdravý organismus si neškodných alergenů nevšímá a alergickou reakci proti nim nevytváří, ale alergický organismus je citlivý na alergen a bojuje proti němu podobně, jako by šlo o nebezpečnou infekci.

Medem proti senné rýmě

Jaro je v plném proudu a mílovými kroky se blíží léto, a zatímco všichni ostatní se venku těší z pěkného (snad již brzy teplého) počasí, vy jste zavření doma a nemůžete ani otevřít okno a pustit jaro dovnitř. Jste totiž tak alergičtí na pyl, že i několik nepatrných zrníček promění vaše oči ve vodopád a začne vám téct z nosu.

Alergen jako pomocník?

Báječným lékem na vaše potíže však může být med, který v přírodním stavu obsahuje nepatrné množství pylu. Několik lžiček medu denně, které si dopřejete na chlebu nebo v čaji, přitom může pomoci vašemu imunitnímu systému, aby si na pyl zvykl a přestal spouštět alergickou reakci, kdykoliv se s pylem dostanete do kontaktu.

Reklama

Důležitý je původ medu

Dbejte ale na to, aby byl med opravdu neupravovaný a pokud možno z oblastí, kde žijete, protože jen tak bude obsahovat pyl, který je ve vašem okolí obvyklý. Přírodní med se často prodává na trzích a u silnic.

ŘASY" NA ALERGIE

Zvládnout sezónní rýmu vám může pomoci další rada, která se tentokrát týká sinic, nebo také cyanobakterií, což jsou mikroskopické organizmy schopné fotosyntézy. V angličtině se jim říká blue-green algae, tedy modro-zelené řasy, což je nesprávně použitý termín, neboť sinice se řadí mezi gramnegativní bakterie. Ale řasy nám tyto „neřasy“ mohou připomínat.

Modrozelená sinice

Vyzkoušejte nápoje nebo doplňky s obsahem sladkovodní sinice („modrozelené řasy“) spiruliny. Obsahuje účinnou protizánětlivou látku, jež vám může pomoci zmírnit bouřlivou reakci imunitního systému na podněty, jakým je třeba pyl.

Podoba s chlorellou

Spirulina se velmi podobá superpotravině, kterou známe pod názvem chlorella. Přezdívá se jí také „zelená krev“. Původně ji lze najít v Thajsku, Indii, Číně, USA, Taiwanu a Japonsku. Po celém světě ji lze ale pořídit v mnoha potravinových doplňcích. Neodmyslitelně patří k alternativním způsobům boje proti nejrůznějším onemocněním a také zlepšuje kvalitu komplexního jídelníčku. Na trh se spirulina dodává ve formě prášku, tablet, kapslí nebo vloček.

Výzkum potvrdil účinek

Článek uveřejněný v časopise Journal of Laryngoloy and Otology uvádí, že spirulina pomáhá při reakcích vyvolaných zánětem, jako jsou sezónní alergie, tím, že blokuje histaminy (laicky řečeno hormony, které „způsobují svědění“). Nedávná kontrolovaná studie s placebem zjistila, že spirulina úspěšně snižuje příznaky alergické rýmy, včetně výtoku z nosu, kýchání, nosní kongesce (překrvení nosu) a svědění.

Studie, během níž skupina alergiků užívala denně 2000 mg spiruliny, dokázala, že se příznaky senné rýmy zmírnily zhruba o třetinu.

Reklama
Reklama