Pět otravných zvyků, kterými nás kolegové v práci vytáčejí doběla

Pět otravných zvyků, kterými nás kolegové v práci vytáčejí doběla

Foto: Jacob Lund/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Máte své kolegy rádi, ale neodvažujete se jim říct, že jejich zlozvyky vás občas přivádějí k šílenství? Jen jim pošlete tenhle článek s komentářem „Hele, to jsi celý ty!“, a máte vystaráno. Však oni to pochopí… A v nejlepším případě se dokonce změní. Pojďme se podívat alespoň na pět nejotravnějších zlozvyků, jaké mohou kolegové v práci mít… A to jak páni, tak i dámy.

1. Samozvaný obědový komentátor

Ať už máte k obědu salát z quinoy s lososem a avokádem, nebo starý dobrý mekáč, vždycky si najde něco, co by mohl zkritizovat. Když s ním sedíte na obědě u jednoho stolu, nikdy vás nezapomene informovat o nejnovějších aférách ze světa kuchyně: „Vida… Asi jsi neviděl poslední díl A dost!, kde zkoumali mleté maso, z toho se člověku dělá špatně. Ale co, je to tvoje tělo!“ Sám má každý den pečlivě nachystanou krabičku z domova plnou tofu a klíčků. Můžete mu stokrát říkat, že „obvykle jíte lépe“ a že „to je jen výjimka, protože jste neměli čas si nic lepšího připravit“, ale v nitru víte, že lžete nejen jemu, ale i sobě… A nejhorší na tom je, že má ten zmetek vždycky pravdu.

2. Bosonohá žínka

„Pardon, ale musím si sundat boty!“ Sice se omluví, ale nikdy se nezeptá, jestli to nikomu nevadí, protože je přece hrozně punk… S ostatními se jí možná rádi a často zasmějete, ale trochu jí ve skrytu duše závidíte, jak si svůj hipísácký životní styl bezostyšně prosadila i na pracovišti. Možná je to z její strany jakési osvobození, odboj proti firemním pravidlům formou tiché (a nevábně vonící) revoluce…. Každopádně se každý rok nedočkavě těšíte na zimu, jediné období v roce, kdy se její bosé nožky zase vrátí do bot.

3. Vyznavač teorie „Vždyť to máš za 5 minut hotové“

S neotřesitelnou jistotou si tuhle větu nechává vždy na konec pracovní doby, kdy se už chystáte domů. Zadá vám úkol, ale sám nemůže zůstat, „protože musí jít na večeři“. Ať si říká, kdo chce, co chce, ať jsou dvě nebo šest večer, vždycky člověka naštve, když ostatní naprosto podceňují čas, který musíte věnovat své práci.

4. Král přezdívek a přízvisek

Den za dnem pracujete na svém postavení ve firmě, snažíte se být proaktivní, spolehliví a vážení. Tenhle vtipálek dokáže veškeré vaše úsilí sabotovat během 10 sekund. Je přesvědčený o tom, že familiární oslovení uvolňuje atmosféru, a tak stačí, abyste se během porady malinko rozohnili, a hned vás krotí slovy „klídek, puso“ nebo, což je snad ještě horší, „pudlíku, trhej!“ Zkrátka proklínáte den, kdy jste se mu ve slabé chvilce v baru svěřili, jak vám říkala maminka, když vám bylo 10.

5. Kontrolorka pošty: „Už sis přečetl/a ten e-mail, co jsem ti právě poslala?“

Cítí, že je pro všechny prakticky nepostradatelná, neustále má hrozně moc práce, ale každý den si najde minutku, aby za vámi zaběhla do kanceláře (nebo vás vyrušila při pauze), přiměla vás sundat si sluchátka a řekla: „Právě jsem ti napsala, došlo ti to?“ Jsou dvě možná vysvětlení: buď vám chce nadšeně oznámit nějakou dobrou zprávu a chce vidět vaši reakci naživo (tím spíš, pokud se tak celý open space dozví, jak se jí něco podařilo). Nebo je hrozně vystresovaná a chce se ujistit, že vás její zpráva vystresuje také. A to od ní není zrovna milé. Je to prostě taková pracovní verze vedle ležícího partnera, který se vás zeptá: „Spíš?“ zrovna, když se vám zdá ten nejkrásnější sen.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama