Nalezněte své silné stránky

Nalezněte své silné stránky

Foto: wavebreakmedia / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V každé firmě se vás při pohovoru ptají, co je vaší silnou stránkou a vy si pokaždé něco vymyslíte a stejně sami nevíte co to doopravdy je. Ten pocit zná spousta z nás. Ve škole se totiž o hledání našich talentů neučí. Ve škole musíme být nejlepší nejlépe úplně ve všem. A naopak když nám něco nejde, tak to musíme trénovat víc a víc.

Rodiče ani učitele nezajímá, že nám jde dějepis s naprostou lehkostí, ale proč upevňovat něco v čem jsme dobří, když nám přece nejde ta matematika. Ano tohle je základní stavební kámen toho, proč se spousta lidí nikdy nenajde a nikdy neobjeví svou silnou stránku.

Nemusíte být géniové, ale najít se je dar, který vám usnadní cestu jak v osobním tak v pracovním životě. Vraťte se do minulosti na základní školu a prohloubejte, co vám dělalo radost a co vám skutečně šlo. Nebo si napište své zájmy, něco co vám jde přirozeně od ruky. Může to být vaření, pečení, háčkovaní, trénování dětí a vlastně cokoli.

Vaše silné stránky totiž umožní, aby jste byli nejlepší v tom, co vám nejlíp jde. Zkuste se podívat i po svém okolí a zmapujte ho. Udělejte si seznam kupříkladu 5 -10ti vašich známých a zkuste ke každému napsat, co je podle vás jeho silná stránka. U ostatních se to totiž určuje lépe. Popište čím jsou tito lidé vzácní a výjimeční. Čím bližší si s těmi lidmi jste, tím lépe se vám budou určovat silné stránky. Popište je alespoň deseti slovy. Vypusťte z hlavy, že žádné silné stránky nemáte.

Kdy je silná stránka opravdu silnou?

Vezměte si situace, kdy děláte něco, co je pro vás jednoduché a přirozené. Kolikrát jste si řekli, že taková činnost není ničím zajímavá a je úplně obyčejná? Tak přesně tady bych začala. Co je totiž jednoduché pro vás, nemusí být jednoduché pro ostatní.

Taková činnost pro vás nesmí představovat negativní hodnotu. Uvědomte si, že spousta silných stránek potřebuje cvik a ti nejlepší talenti se nenarodili přes noc. Měli jen to štěstí, že svou silnou stránku nalezli opravdu brzo.

Reklama

Dalším faktem je, že máme tendenci své silné stránky potlačovat nebo hodnotit ve špatném světle. V tomto případě jde o to, v jakém světle sami sebe vnímáme. Pokud jsme přehnaně sebekritičtí a neumíme přijmout žádnou pochvalu, budeme se shazovat i při určování silných stránek. Pro začátek je taky důležité si uvědomit, jak moc se necháváme strhnout a ovlivňovat okolím. Pokud přijdete s tím, že jste našli svou silnou stránku za někým, kdo vám okamžitě řekne, že to silná stránka není, co uděláte? Necháte ho rozhodovat o vašem životě nebo si za svým budete stát a nalezenou silnou stránku začnete rozvíjet?

Vše máme uložené v sobě a každý z nás má nějaký talent. Nezapomeňte, že řešíte vaše talenty a dovednosti a nikdo jiný nemá právo určovat co vám jde a při čem se cítíte dobře a hodnotně. Nikdo kromě vás do vaší hlavy totiž nevidí.

 

Zdroj:

Druhý pokus:

Zdroj:

 

Reklama
Zdroj článku:
Veronika Vencová
Reklama