Apple musí zaplatit další vysokou pokutu

Apple musí zaplatit další vysokou pokutu

Foto: Robson90 / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Podle oficiální zprávy Washington Post, je Apple odsouzen k zaplacení další vysoké pokuty, a to 113 milionů dolarů. Tato suma slouží jako odškodné v kauze Batterygate.

Co je kauza Baterrygate?

Stručně řečeno, Batterygate souvisí s rozhodnutím společnosti Apple záměrně zpomalit starší mobilní telefony, aniž by o tom informovala zákazníky. Apple chtěl zpomalit starší zařízení z toho důvodu, aby zabránil předčasnému vypínání iPhonů kvůli opotřebovaným bateriím. Tohle vysvětlení bohužel pro Apple nevyznělo zcela dobře a veřejnost ho nepřijala. Většina lidí se domnívá, že to Apple udělal proto, aby přiměl zákazníky k nákupu nových zařízení, což Apple samozřejmě popírá. Loni na jaře se společnost snažila přijít s řešením, kdy nabídla zákazníkům v USA odškodné po 25 dolarech. Celkově to firmu vyšlo na 500 milionů dolarů. Výplata se vztahuje pouze na majitele iPhonů v USA. Apple se za tuto nepříjemnost oficiálně omluvil již v roce 2018 a jako kompenzaci nabídl náhradní baterie za zvýhodněnou cenu. Kromě toho od té doby umožnil uživatelům iOS rozhodnout se, zda povolí zpomalení iPhonu, pokud je jejich baterie opotřebovaná. V červenci 2020 požadovala koalice evropských spotřebitelských skupin podobnou výplatu pro oběti evropských Batterygate, ovšem zatím nejsou žádné informace o tom, jak by mohli být evropští uživatelé odškodněni. 

Jak ke zpomalení došlo?

Bylo to v principu jednoduché, Apple v roce 2016 vydal aktualizaci softwaru, která u starších modelů zapříčinila snížení rychlosti čipů. Konkrétně u modelů: IPhone 6,7 a SE.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama