Enrica Carusa vydírala Černá ruka. Neohrožený policista Joseph Petrosino s Carusem mafiány dopadli

Enrica Carusa vydírala Černá ruka. Neohrožený policista Joseph Petrosino s Carusem mafiány dopadli

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Enrico Caruso byl slavný italský operní zpěvák, který žil na přelomu 19. a 20. století. Během svého pobytu v New Yorku byl vydírán organizací známou jako Černá ruka. 

Vydírání Enrica Carusa

Enrico Caruso byl italský operní pěvec, který patřil k největším hvězdám světové opery na počátku 20. století. Během své kariéry se stával občasným cílem kriminálních gangů, jako byla právě Černá ruka.

Caruso byl Černou rukou poprvé vydírán v roce 1906. Přišel mu anonymní dopis, ve kterém bylo vylíčeno, jak mu zlámou kosti, a nakonec jeho samotného i jeho rodinu povraždí, pokud nezaplatí 2000 dolarů. Caruso si byl vědom nebezpečí, které s vydíráním souviselo, a proto se rozhodl tuto situaci řešit. Ale jinak, než by si mafie přála. Zaplatit odmítl a obrátil se na policii.

Enrico Caruso, Joe Petrosino a soukromý detektiv v boji proti Černé ruce

Policie jako taková v té době nedokázala s mafií účinně bojovat. Nicméně již tehdy byl jeden detektiv, který byl v boji proti organizovanému zločinu poměrně úspěšný. Jmenoval se Joseph „Joe“ Petrosino a v době Carusova vydírání již tři roky vedl speciální jednotku NYPD, která se specializovala právě na mafiánské organizace

Doporučil Carusovi jistého soukromého detektiva, který se nejprve pokusil získat důkazy proti vyděračům, aby mohl předat informace policii, a zajistit tak jejich zatčení. Když se mu to nepodařilo, navrhl Carusovi, aby se s vyděrači setkal a pokusil se s nimi dohodnout. Během schůzky byli vyděrači zatčeni a stíháni za vydírání.

Život Carusa a Petrosina po zatčení vyděračů

Tato událost vedla k tomu, že se veřejnost začala o Černou ruku více zajímat a policii se podařilo získat větší pravomoci k boji proti organizovanému zločinu. V následujících letech Caruso obdržel další výhružky od různých kriminálních gangů, ale nikdy nebyl napaden. Navzdory těmto hrozbám Caruso pokračoval v kariéře operního pěvce a stále patřil k největším hvězdám své doby.

Joe Petrosino dále aktivně bojoval proti Černé ruce i dalším mafiánským organizacím a dařilo se mu rozplétat složité mafiánské vazby. V roce 1909 odjel dokonce přímo do Itálie a snažil se infiltrovat do tamní odnože Černé ruky, aby prokázal vzájemné propojení italské a newyorské mafie. Pravděpodobně byl ale odhalen, protože byl 12. 3. v Palermu zavražděn. 

Jeho smrt nebyla nikdy oficiálně objasněna, ale obecně panuje názor, že se stal již pro mafii příliš nebezpečným a musel být odstraněn.

Jeho smrt byla pro mnohé šokem a přispěla k dalšímu zintenzivnění v boji proti mafii. Černou ruku se podařilo zastavit po 15 letech jejího fungování. K výrazné eliminaci mafiánské činnosti však došlo až ve druhé polovině 20. století, některé mafiánské organizace jsou však stále v činnosti. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama