Lupara, velmi účinná zkrácená brokovnice. V mafii ideální zbraň pro krevní mstu nebo vyřešení zrady jejího člena

Lupara, velmi účinná zkrácená brokovnice. V mafii ideální zbraň pro krevní mstu nebo vyřešení zrady jejího člena

Foto: Bluedog / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pojmem lupara se označuje speciální varianta upilované brokovnice, která je nejčastěji spojována s demonstrativními vraždami mezi mafiánskými rodinami. S touto zbraní jsou často spojeny ta nejodpornější zabití, kterých se kdy mafie dopustila.

Lupara je typ upilované brokovnice, který získal popularitu zejména díky sicilské zločinecké organizaci Cosa Nostra (v překladu Naše věc). Členové této mafiánské rodiny ji hojně používali zejména v rámci vendety. Co všechno lze o této zbrani vyčíst z dostupných informací o zločinech, při kterých byla – a do jisté míry stále je – používána?

Ideální zbraň pro vyřizování účtů

Největší výhodu lupary představovaly její kompaktní rozměry. Na rozdíl od většiny brokovnic či pušek ji totiž šlo snadno schovat například pod kabát. Oběť tak prakticky do poslední chvíle nemusela tušit, že nadešel její čas pro zúčtování.

Zkrácená hlaveň lupary navíc umožňovala snadnější manipulaci v zalesněných oblastech nebo v interiérech, kde nebyl prostor pro úhybné manévry. Jisté kouzlo zbrani dodávala také absence tlumiče. Díky tomu byla rána mnohem hlasitější, a tedy plnila svůj demonstrativní účel. Velký rozptyl střely měl navíc pro svůj cíl naprosto devastující účinek.

Nedávno provedený výzkum potvrzuje použití lupary při vraždách

V roce 2019 vyšla v časopise Medico-Legal Journal odborná studie zkoumající metody zabíjení v rámci mafiánských rodin. Vzorkem tohoto průzkumu bylo 39 případů vražd spáchaných mezi lety 1980 a 1990 v sicilské oblasti Nebrodi. U více než poloviny těchto vražd bylo použito více než jedné zbraně, což je pro mafiánský styl charakteristické. Ve dvou případech však bylo jednoznačně přisoudit zabití právě lupaře, která byla také nalezena přímo na místě.

Lupara Bianca

Do mafiánského slovníčku se také dostal pojem „Lupara Bianca“ neboli „Bílá lupara“, který označuje vraždu kombinovanou s ukrytím těla. Typickými praktikami mafie pro ukrytí těla bývá pohřbení těla na odlehlých nebo nepřístupných místech, ukrytí mrtvoly do struktury rozestavěných budov, ponoření těla do cementu či rozpuštění v kyselině.

Lupara Bianca je oblíbenou praktikou mafiánů již od 40. let minulého století. Tehdy podobně záhadným způsobem zmizel zločinec Rocco Perri. Až později bylo zjištěno, že byl zavražděn praktikou tzv. betonových bot, kdy byly jeho nohy zality betonem a on byl zaživa vhozen do přístavních vod u kanadského města Hamilton.

Výskyt v popkultuře

O využívání lupary mafií vypráví například populární kniha z pera Maria Puza, Kmotr. Osobní strážci Michaela Corleoneho na Sicílii, Fabrizio a Calò, zde při cestách sicilským venkovem nosí po boku právě brokovnice typu lupara.

Zbraň se dostala také do počítačových her, například dnes již legendární videohra Mafia popisuje nejen původ lupary a její použití, ale také názorně ukazuje, jakým způsobem si mafiáni s její pomocí vyřizovali účty, například při porušení zákona omerty o zatajování důkazů o zločineckých aktivitách rodiny.

Reklama
Reklama