Lakomý, špatně se stravující, nesrozumitelný vlastenec v sukni? 5 z mnoha klišé o Skotech

Lakomý, špatně se stravující, nesrozumitelný vlastenec v sukni? 5 z mnoha klišé o Skotech

Foto: Jasmin Bauer / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Názorů, předsudků a zaručených pravd o příslušnících skotského národa je spousta, i když jen málo z nich se zmiňuje o velkých umělcích, filozofech a vědcích, které národ vyprodukoval během staletí své hrdé historie.

Mezi klišé o Skotech patří hlavně zrzavé vlasy, rudolící obličeje, kilty, dudy, nadměrná konzumace whisky nebo "caber toss" - tradiční bojový sport - házení kmenů stromů do vzduchu pro zábavu.

Ale jsou tyto předsudky a stereotypy pravdivé? Zde je neformální pohled pouze na pět z mnohých:

1) Držgrešle?

LEŽ - Rčení, že si Skot vychutnává drink, ale zdráhá se za něj zaplatit, je přetrvávající stereotyp. 

„Původně rčení odráželo chudobu Skotů, ale později se „lakota“ vlastně stala lichotivým faktem, dokazujícím, že Skoti správně zacházejí s penězi a jsou dobří v obchodě,“ řekl Murray Pittock, historik  na univerzitě v Glasgow.

Mnoho studií ukázalo, že pověst držgrešlí je mimo, včetně nedávného průzkumu, který zjistil, že Skoti dávají na charitu v průměru 365 liber (asi 11 500 Kč) ročně ve srovnání s 268 librami (6 700 Kč) od bohatších Londýňanů.

2) Špatná strava?

PŘEHNANÉ - Skotská kuchyně zahrnuje mnoho alternativ k oblíbeným haggis - plněnému ovčímu žaludku. Špatná strava však představuje problém a spotřeba alkoholu je ve srovnání s ostatními částmi Spojeného království vysoká.

Reklama

„Je to pravda? V některých částech Skotska ano, zejména v deštivých oblastech na západě,“ řekl Pittock.

Skotské národní zdravotnictví uvádí, že špatné stravovací návyky částečně vysvětlují očekávanou průměrnou délku života, která je nižší než v Anglii a Walesu - 76,5 roku u chlapce narozeného v roce 2012 a 80,7 roku u dívky.

Jako příklad nezdravé stravy se často uvádí smažené jídlo, včetně notoricky známé čokoládové tyčinky Mars obalené v těstíčku a osmažené. Pittock odmítl čokoládovou kalorickou bombu jako „do značné míry přehnanou“ a „trochu legendu“.

3) Těžko jim rozumět?

NĚKDY - Angličanům nebo cizincům může být angličtina se silným skotským přízvukem těžko srozumitelná, ale neměla by být zaměňována se skotskou galštinou, zřetelným keltským jazykem, kterým mluví jen nepatrná část obyvatel na severu a na ostrovech.

4) Hrdí vlastenci?

PRAVDA - Nedávná studie zjistila, že 69 % Skotů se hlásí ke skotské národnosti a 20 % z nich k britské. Pro srovnání, počet Angličanů, kteří se hlásí k anglické národnosti, je jen 43 %.

„Jako malá země, geograficky velmi okrajové místo v Evropě, mělo Skotsko vždy silnou formu vlastenectví,“ řekl Pittock.

„Tato myšlenka má dlouhé dědictví sahající až do středověku,“ řekl a ukázal na francouzské přísloví - „pyšný jako Skot.“

Část vlastenectví je spojena s „anti-angličtinizací“.

Jak vtipkoval jeden skotský komik, Frankie Boyle: „Ve Skotsku máme smíšené pocity ohledně globálního oteplování, protože budeme sedět na horách a dívat se, jak se Angličané topí.“

5) Nosí kilt?

PRAVDA - Nebo alespoň bývala. Pruh vlněné vícebarevné látky – kilt - byl tradičním oděvem pro muže z oblasti Highlands nejméně od 16. století a je jedním z nejpopulárnějších symbolů Skotska. Kilt má kořeny v dávné historii a je spojen s vlastenectvím.

„Je zřejmé, že většina Skotů nenosí kilt každý den,“ řekl Pittock a dodal: „Kilt, dudy, tartan (pozn. autora: vzor skotské kostky) jsou spíše kýčové výklady Skotska, ale lidé je milují a říkají, že je to alespoň viditelná značka.“

Na otázku, co nosí pod kiltem (pokud vůbec něco), skotští muži rádi vtipkují, že tam mají „budoucnost Skotska“.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama