Proč se nestydět za to, že mám paní na úklid

Proč se nestydět za to, že mám paní na úklid

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zatímco v mnoha zemích je uklízečka v bytě či domě samozřejmostí, česká žena se stará o svou domácnost většinou sama. Hospodyně nebo paní na úklid již nepatří pouze do rozlehlých vil milionářů, celebrit a líných neschopných manželek. Od nepaměti pomáhaly ženy v domácnostech, jen za socialismu se musely vytratit, aby se po sametové revoluci opět právoplatně navrátily a pomohly nám.

Vaření, praní, žehlení, utírání prachu atd. To vše zůstává na bedrech ženy, ačkoli má své zaměstnání a vychovává děti. Ať už jste žena v domácnosti, nebo chodíte do práce, domácnost musí být alespoň trochu uklizená a čistá, proto se zkuste na úklid podívat trochu jinak.

Úklid jako relax není pro každého

Pro některé ženy je úklid odpočinkem a nabíječkou energie. Zvláště, pokud mají sedavé zaměstnání, rády si zaběhají s vysavačem, zatancují s mopem, při utírání prachu a při žehlení si dokonce protřídí myšlenky. Mytí oken berou jako čas na oblíbenou hudbu a protažení celého těla. Ale kolik je takto nadšených žen?

Radost z výsledku vynahradí námahu, ale...

Když si pročistíte a zrevidujete přeplněné skříně, police, botník nebo spíž, vznikne vám nový prostor, který můžete libovolně využít. Pokud vám vaši práci pochválí rodina, nabudete pocitu, že i obyčejný a nudný úklid má význam. A víte, že i při úklidu se spaluje nemálo kalorií? Ani to vás nepřesvědčí?

Nepořádek neuteče, nemá nožičky

Reklama

Pokud nejste vysloveně puntičkářka - pavučina v rohu, pohozené šaty či nevyžehlené prádlo - vám neuteče. Pokud jste přišla z práce unavená, můžete si občas dovolit věci nechat jen tak. I rodina si musí uvědomit, že nejste otrokem a máte právo na odpočinek. Lepší je si však práci v domácnosti zařídit tak, aby vás příliš nevyčerpala. Fyzicky ani psychicky.

Jak si úklid ulehčit?

Do domácích prací zapojte celou rodinu. Děti mohou naskládat / vyskládat nádobí z myčky, manžel vysaje a zůstane vám tak prostor pro společné chvíle například v přírodě. Pokud vás péče o domácnost i tak velmi zatěžuje, nebo máte náročné zaměstnání či malé neposedné děti (a pokud si to můžete dovolit), nestyďte se a rozhodně si najměte paní na úklid. 

Plusy pomocné ruky

  • máte více času na jiné věci
  • o čistotu je postaráno profesionálně
  • v některých případech se paní na úklid může stát příjemnou společnicí či dokonce členem rodiny

Někdy i mínusy  

  • vpustit si do soukromí cizí osobu vyžaduje značnou důvěru z vaší strany
  • nemusí být uklizené přesně podle vašich představ
  • bude vás to stát extra peníze.

Tohle opravdu nedělejte!

Před příchodem paní na úklid určitě neuklízejte, abyste udělala dojem, že vlastně nejste nepořádní (kromě nesnesitelného nepořádku). Nechte profesionálku udělat svoji práci, za kterou jí řádně zaplatíte. A pak už si jen užijte ten blažený pocit vygruntovaného a voňavého domova, když vstoupíte do dveří.

Reklama
Zdroje článku:
goodhousekeeping.com, pravda.sk
Reklama