Vánoce s pěti dětmi v obytném voze: Rodina z Bavorska cestuje po světě už 16 měsíců

Vánoce s pěti dětmi v obytném voze: Rodina z Bavorska cestuje po světě už 16 měsíců

Foto: Ilustrační snímek. Autor: leliamilaya / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Aby si splnili celoživotní sen, prodali dům i veškerý majetek a v létě roku 2022 se vydali na cestu kolem Evropy. Od té doby ujeli 30 000 kilometrů, navštívili 18 zemí a stále nemají dost.

Vánoční girlandy a pohádková světýlka zdobí dva mobilní domy rodiny Knokeových z Inningu. Na stole stojí ozdobený vánoční stromek, který obdivují čtyřletá dvojčata Maximilian a Raphael. Svíčky v okně simulují adventní věnec, na který však není místo. Vánoce se blíží ke Knokovým i v dalekém Řecku, kde rodiče Jeannette a Tobias právě pobývají se svými pěti dětmi a psem Milou, popsal hornobavorský web TZ rozhovor vedený po telefonu.

Dům prodán, obytňák koupen, 30 000 km v kolech

„Bývalí“ obyvatelé Inningenu cestují již 16 měsíců. Aby si splnili svůj celoživotní sen, prodali povoláním řídící letového provozu a učitelka svůj dům i veškerý majetek a v srpnu 2022 se vydali na cestu kolem Evropy. Od té doby ujeli 30 000 kilometrů, navštívili 18 zemí a stále nemají dost. „Zatím není vidět konec," vysvětlují rodiče svorně do telefonu. 

Na příští rok mají v plánu Albánii, Bosnu a země Beneluxu. „Ale je také možné, že se všechno zase změní," říká Jeannette Knokeová. Zatímco loňské Vánoce oslavila sedmičlenná rodina na pláži ve dvacetistupňových teplotách, letošní rok má být trochu typičtější: chtějí „hodně péct, hodně vařit, hodně jíst", jak se smíchem říká světoběžnice, popsal také web Merkur.de.

Speciální dárek: dům na měsíc

Proto si také dali rodinný vánoční dárek - a na čtyři týdny si přes svátky a Silvestra pronajali prázdninový dům na severu řeckého poloostrova Peloponés. Na krátkou dobu vymění svých 30 metrů čtverečních na cestách za trvalé bydliště o rozloze 120 metrů čtverečních se zahradou a krbem. „Už se těšíme, až bude praskat dřevo," prozrazuje 43letý otec.

Reklama

Na tento nápad přišli, když v polovině listopadu panovalo v okolí Soluně dost smíšené a větrné počasí. „Také nám velmi chybí pec," přiznává 48letý muž. Její šestnáctiletá dcera Anna už sestavila seznam pečení: Vánoční cukroví je na prvním místě, následuje tarte flambée, pizza, bramborové klínky a pečená zelenina. "Všichni už se na to těší," říká maminka pěti dětí, které můžete vidět na soukromých snímcích na zdrojových webech TZ a Merkur.

„Zpomalili jsme. Někdy zůstáváme na jednom místě tři nebo čtyři dny."

Prázdninovým domem chtěli rodiče splnit i přání dětí zůstat na jednom místě delší dobu. „Zpomalili jsme s cestováním. Od září se občas zdržíme na jednom místě tři nebo čtyři dny," hlásí Tobias Knoke. Ale není to tak úplně jednoduché. Když jsou kratší dny, mají Knokeovi problém s elektřinou. Řešení jsou jen dvě: buď se přesunou dál, aby dobili baterie, nebo přespí v kempu a použijí energii odsud. Za uplynulých 16 měsíců má rodina mnoho dojmů a zážitků, ty dobré výrazně převažují nad těmi špatnými, a každý člen rodiny má nějaký svůj top zážitek.

Medvědi v Rumunsku, jízda po pláži ve Španělsku

Pro Jeannette Knokeovou to bylo setkání s medvědem u silnice v Rumunsku. „Prostě tam jen tak seděl," vzpomíná na cestu po Transfagarasanské dálnici. Básní také o letu na zipline (jízda na skluzavce po ocelovém laně – pozn.) nad soutěskou v Portugalsku ve výšce 150 metrů rychlostí 100 km/h. Paula (14 let) s láskou vzpomíná na projížďku po pláži ve Španělsku, zatímco Annu (16 let) nadchl nespočet horkovzdušných balonů v turecké Kappadokii. „Bylo úžasné, když jsme ráno otevřeli dveře auta a obdivovali stovky horkovzdušných balónů," souhlasí nadšeně její otec.

Všichni jsou dojati pohostinností v Řecku a Turecku. „Ani si to neumíte představit, všude nás zvou na čaj," říká spokojeně Tobias Knoke. Co se jim ale tolik nelíbí, je problém s odpadky.

Volno ve škole: „Dáváme jim svobodu"

Všichni se shodují na své nejoblíbenější zemi: Portugalsku. Také 19letý Markus se nechal unést tamním karnevalem. Všichni členové rodiny si stále užívají, že jsou spolu. Podle rodičů není škola v současné době problém. Je to možné proto, že všechny děti jsou vlastně „bezdomovci“, a proto nemusí chodit do školy. „Nadále jim dáváme volnost," říká matka-učitelka a dodává: „Pokud se zeptají na učební osnovy, materiály jim samozřejmě poskytneme."

Dvě čtyřletá dvojčata jsou velmi vyspělá. „Všechno se učí od těch starších, protože s nimi tráví hodně času." Proto ti nejmenší už nevěří na Ježíška. „Anna jim nechtěla lhát," vysvětluje jejich maminka. Díky tomu bylo schovávání dárků jednodušší. „Už vědí, že dostanou nová kola. Jsou uložena v zadní části obytných vozů." Obě se na ně těší.

Knokeovi si dárky rozbalí až 25. prosince. „Pak mohou děti strávit s dárky celý den." A ještě déle, protože do svých obytných vozů vrátí a vyrazí za novým rodinným dobrodružstvím až za tři týdny.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama