Benefity jablečného octa: proč je v poslední době tak populární?

Benefity jablečného octa: proč je v poslední době tak populární?

Foto: mama_mia / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jablečný ocet se stal jedním z nejpopulárnějších produktů pro zdraví a tvrdí se, že pomáhá téměř na cokoliv. Získává se z vykvašených jablek a lidé ho po staletí využívali jak při vaření tak v medicíně. Po internetu ale stále koluje mnoho mýtů, které mohou uškodit našemu zdraví. Jaké jsou tedy skutečné vědecky doložené benefity jablečného octa?

Snižuje hladinu cukru v krvi

Kyselina octová, hlavní složka jablečného octa, podstatně blokuje absorpci škrobu. Tedy pokud jíte jídlo s vysokým obsahem škrobu jako jsou brambory, kukuřice, pšenice, nebo rýže a dáváte si k tomu jablečný ocet může to pomoct k navození tlakové rovnováhy krve, zpomalování kornatění cév a přispívá k tvorbě červených krvinek. Pokud se léčíte s cukrovkou, je dobré užívání octa prodiskutovat se svým lékařem, protože může výrazně ovlivnit účinky vašich léků.

Užívání jablečného octa při hubnutí

Užívání tohoto octa při dietě je dalším jeho velice populárním a rozšířeným využitím. Pokud chcete začít hubnout je dobré kombinovat tento ocet se zdravou výživou a cvičením. Obsahuje totiž pektin - druh rozpustně vlákniny, který navozuje pocit sytosti, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a redukovat nadváhu. Nejlepší způsob je přidat ho třeba do salátu anebo ho vmíchat do omáček k masu. Není rozhodně dobré pít samotný ocet, protože by vám mohl narušit zubní sklovinu, proto raději nařeďte vodou.

Čištění a bělení zubů

Když už je řeč o zubech, někteří lidé jablečný ocet také rádi používají k odstraňování skvrn a k bělení zubů. Je třeba si ale uvědomit, že si do úst dáváte kyselinu, která má podobné pH jako žaludeční kyselina. Kdyby se čirý neředěný jablečná ocet dostal do styku s vašimi zuby, hrozí poškození zubní skloviny a ochranného povlaku, čímž se zuby stávají citlivější a náchylnější na kazy.

Kousnutí komárem

Internet hodně propaguje jablečný otec pro léčbu různých kožních infekcí a akné, způsob boje proti lupům a vším a jako přírodní odstraňovač bradavic a vrásek. Lékaři to ale nedoporučují. Máme mnohem lepší a účinnější metody, ne je ocet. Na co je ale skvělý, je kousnutí, zejména od komára. Uleví vám hlavně od nepříjemného svědění.

Univerzální čistič

Vzhledem k antimikrobiálním vlastnostem jablečného octa, se často používá jako čistící prostředek pro domácnost. Je biologicky odbouratelný a díky svému nízkému pH je také skvělý proti špíně, minerálním usazeninám a mýdlové pěně.

Konzervant potravin

Ocet se po staletí používá ke konzervování potravin, jako jsou okurky a další zelenina. Nyní se také stává čím dál tím víc populární i ve zpracování mastných a drůbežích výrobcích. K tomu se většinou používá klasický bílý ocet, protože neovlivňuje barvu zeleniny. Jablečný ocet, i přes to že nakládané suroviny trochu ztmavnou, může vašemu nakládanému jídlu příjemnou ovocnou chuť.

Jablečný ocet i spolu s jinými druhý octů můžete využít i k omytí potravin, díky svým proti virovým a bakteriálním účinkům. Ale pozor, octy mohou výrazně ovlivnit chuť a vůni produktů.

Není divu, že je jablečný ocet tak oblíbený. Je bohatým zdrojem všelijakých vitaminů a minerálů, jako je vápník, vitamín C, hořčík atd. Navíc napomáhá očišťovat organismus vyplavováním škodlivých látek z těla. Kromě léčivých účinků však může mít i negativní stránku. Časté užívání v neředěném stavu, může výrazně poškodit zubní sklovinu.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama