Kvíz: Přiřaďte správně všech 10 stromů jen podle fotky listů

Kvíz: Přiřaďte správně všech 10 stromů jen podle fotky listů

Foto: Stramp / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Stromy jsou součástí přírody a můžeme je potkat všude kolem nás. Když někteří z nás pociťují únavu a potřebují dobít energii, vyrazí na dlouhou procházku do přírody mezi stromy. V lese vás pohltí zvláštní klid a vůně vzrostlých stromů. Lesy mohou být buď jehličnaté, nebo smíšené. V poslední době si můžete všimnout spíše lesů smíšených kvůli ochraně biodiverzity.

Druhy listnatých stromů

Není možné zde vyjmenovat všechny druhy listnatých stromů, ale zmíníme alespoň některé. Jistě všichni známe dobře náš český národní strom lípu. Datuje se od roku 1848 od Všeslovanského sjezdu v Praze. Její mohutnou korunu i statný kmen a zároveň nesmírně krásnou vůni lidé obdivovali natolik, že se lípa stala symbolem ochrany, pomoci a lásky. A také se věřilo, že dokáže odehnat zlé duchy. Kdo si z vás nedá lipový čaj, když jste nachlazení a potřebujete se pořádně prohřát a také se vypotit? Lipové dřevo je měkké, dobře opracovatelné, dokonce se z něj vyrábí i hudební nástroje.

Javor

Javoru si dobře všimnete především na podzim, když začínají listy opadávat. Zbarvují se do žluté, žlutozelené, červené až červenohnědé. Existují ale také některé druhy stálezelených stromů. Javor má mnoho podob. Obvyklou formou je velký vzrostlý strom, ale může být i menšího vzrůstu či v podobě keřů. Dřevo je světlé a tvrdé, používá se pro výrobu nábytku nebo také pro výrobu hudebních nástrojů.

Buk

Z mnoha druhů buků nalezneme v České republice především buk lesní. Dřevo je tvrdé, málo pružné a pevné. Je světle hnědé až narůžovělé. Znáte židle „thonetky“? Jsou to židle z ohýbaného dřeva. Z buku se vyrábí nábytek.

Mezi další listnaté stromy patří například dub, bříza, jírovec, habr, osika, jabloň, třešeň a například švestka. A poznáte strom pouze podle jeho listu?

Vyzkoušejte si své znalosti ve kvízu

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama