Vyzkoušejte si kvíz Ano – Ne o všeobecných znalostech ze světa kolem nás

Vyzkoušejte si kvíz Ano – Ne o všeobecných znalostech ze světa kolem nás

Foto: Rawpixel / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Patříte ve skupině svých přátel mezi takzvaného chytrolína, který ví skutečně vše? Pak si vyzkoušejte náš kvíz. Ověříte si, jak dobře jste na tom se všeobecnými znalostmi. Možná zjistíte, že jsou informace, které byste si přeci jen měli oživit a doplnit.

Zahraniční kuchyni znají nejenom kuchaři

Ke všeobecným znalostem patří i zahraniční kuchyně. Nemusíte být profesionálním kuchařem, abyste znali pojmy jako baklava, halušky nebo pirožky. To vše jsou typické pokrmy různých zemí, které zná snad každý z nás. Někdo je ochutnal na vlastní chuťové buňky, jiný je třeba viděl pouze v televizi nebo v knize. Ať tak či onak, rozhodně jsou to pokrmy patřící mezi základní vědomosti.

Své kořeny má baklava v Turecku

Hned první zmiňované jídlo, baklava, je sladkým pokrmem typickým především na Balkáně, v Turecku nebo střední Asii. Právě z Turecka se během své dlouhé historie přesunula i do dalších států. Každá ze zemí tento pokrm, podle svých oblíbených chutí, připravuje na různé způsoby. Vždy se ale jedná o velmi sladké jídlo z vrstev velmi tenkého těsta.

Sladký moučník podávaný na malé kousíčky k čaji nebo kávě

Nejznámějším dezertem je baklava například pro Řecko. Zde je, při pití kávy nebo čaje, nejčastěji podávána plněná vlašskými ořechy, skoří a medem. Mezi další verze tohoto moučníku patří i kombinace s pistáciemi, mandlemi či dalšími ořechy. Často je v baklavě cítit také citrón, který lze nahradit i pomerančem.

I v Turecku je podávaná podobná verze jako v jiných zemích. Ta turecká je tvořena z vrstev těsta yufka, které je nejčastěji plněno různými druhy sekaných ořechů oslazených medem a sirupem. Vše je doplněno přepuštěným máslem a podáváno nakrájené na malé kousíčky.

Recepty dají Čechům poměrně zabrat

Profesionální kuchaři či lidé s tureckou nebo řeckou krví jsou ve výrobě baklavy poměrně zdatní. Nutno ale podotknout, že je recept poměrně časově náročný. Navíc se ani nejedná o moučník, který by zvládla kuchařka začátečnice. S jeho domácí přípravou si to tak pro jistotu pořádně rozmyslete. Tento výborný moučník můžete koupit ve specializovaných prodejnách. 

 

Reklama
Reklama