Otestujte se ze znalostí o legendách českého sportu

Otestujte se ze znalostí o legendách českého sportu

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Některé české sportovní úspěchy patří k nejnezapomenutelnějším momentům naší historie, a nejen sportovní fanoušci na ně vzpomínají se slzou v oku a s husí kůží. Tomu odpovídá i status těch, kteří je na stadionech vybojovali.

Sport jako výkladní skříň každé země

Své vrcholové sportovce si hýčká každá země. Je to celkem přirozené, neboť vzhledem ke globální povaze sportu mohou ti nejlepší tu svoji reprezentovat před celým světem a šířit její slávu. Česko mělo na skvělé sportovce vždy štěstí a co víc, sport dokázal mnohokrát v dějinách působit jako stmelující prvek, díky němuž jsou Češi často schopni alespoň na chvíli překonat vzájemné rozbroje. Takových slavných sportovců máme opravdu hodně, někteří z nich pak dosáhli doslova legendárního statusu a zaslouží si, aby na ně nezapomněli ani pozdější generace. Jména jako Zátopek, Jágr, Nedvěd, Lendl, Čáslavská, Navrátilová a mnozí další patří navždy do kroniky historie české země.

Když je Česko na špici

Porovnáme-li Českou republiku s ostatními zeměmi srovnatelné velikosti dojdeme k závěru, že v historii dokázali naši sportovci (dříve samozřejmě ve spolupráci se svými slovenskými kolegy) opravdu velké věci. Spektrum sportovních disciplín, ve kterých dokázali hrát Češi na špici, je opravdu velké.

Na rozdíl mnoha jiných zemí mají Češi malý problém s určením svého národního sportu. O tuto pomyslnou trofej se budou přetahovat fotbal s ledním hokejem. Výsledek podobné ankety by asi závisel na tom, ve kterém období by měli Češi na tuto otázku odpovídat? Na jaře roku 1998 by po legendárním vítězství našich hokejistů v Naganu hrál pravděpodobně prim hokej, jen o dva roky dříve, v období kolem památného finále turnaje EURO96, by možná zvítězil fotbal.

Naštěstí to ale není důležité. Koneckonců, sportů, které přinášejí Čechům radost, je mnohem více. Atletika, basketbal, cyklistika… kompletní seznam by byl opravdu dlouhý. Je třeba také říct, že někdy, jako např. v roce 1969, se stal sport katalyzátorem pro vyjádření občanského postoje a zmíněným tmelícím prvkem celé společnosti.

Na kolik z těch nejvýznamnějších úspěchů sportovců „s lvíčkem na prsou“ si vzpomenete?

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama