Seznamte se s hospodským kvízem a vyzkoušejte své znalosti

Seznamte se s hospodským kvízem a vyzkoušejte své znalosti

Foto: Murrr Photo / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hospodský kvíz aneb Pub Quize se zrodil ve Velké Británii v 70. letech minulého století. Měl za úkol nalákat hosty do jejich oblíbeného zařízení i ve dnech s nižší návštěvností. Z Velké Británie se postupně tento fenomén šířil dál do světa, až doputoval i do našich českých krajin, kde se v červenci roku 2013 odehrál první hospodský kvíz v obci Blansko.

Není kvíz jako kvíz

Možná si řeknete: „Jo, kvíz v hospodě, to znám. Minule nám na třídním srazu Honza Mařák taky dělal test. Otázky typu: Největší šprtna z naší třídy? Kdo ze třídy hned po maturitě emigroval do Rakouska? Která holka rodila ještě před maturou?“, ale to není skutečný hospodský kvíz. Ten má určitá pravidla, témata otázek jsou všeobecná a většinou se střídají. Někdy může být ovšem kvízový večer pojat tematicky. Kvíz vede moderátor a zpravidla soutěží družstva.

Jak vlastně vypadá hospodský kvíz

Ve větších městech je kvízová zábava už zavedená a opakuje se většinou v pravidelných intervalech. Soutěží družstva složená minimálně ze dvou členů, maximum členů jednoho družstva určuje zpravidla velikost pohostinství. Obecně je jasné, čím víc hlav, tím více rozumu. Pokud ovšem dojde k bodové shodě mezi družstvy, je družstvo s méně členy podle pravidel upřednostněno. Každý tým tvoří většinou kamarádi nebo rodinní příslušníci=. Tým má své soutěžní jméno a je nutné, aby jednotliví členové týmu došli ke shodě v odpovědi, kterou uvedou jako svoji odpověď. Používá se tužka a papír a pochopitelně jsou během kvízu zakázané mobilní telefony a jakékoliv nápovědy. O letních prázdninách se družstva utkají o titul mistra ČR v Hospodském kvízu.

Čím víc hlav, tím víc rozumu
Čím víc hlav, tím víc rozumu | Zdroj: Murrr Photo/ Shutterstock

Hospodský kvíz klidně i z domova

Zatoužili jste utkat se v pravém hospodském kvízu? Chtěli byste sestavit tým a každý týden podstoupit klání? Nemáte k sobě ani kamarády, ani širokou rodinu, se kterou byste do soutěžení šli? Nebo bydlíte mimo obec, ve které se takové klání odehrává? Nezoufejte. S námi si nyní uděláte hospodský kvíz z pohodlí domova.

Tak a můžeme jít do toho! Připravte se na směs otázek, některé vám mohou sedět dobře, jiné méně. Žádná z otázek není nijak přehnaně těžká, a když se vám podaří soustředit, budete určitě úspěšní. Vytvořte si tu správnou atmosféru, sklenku dobrého moku, pivo, kávu nebo vínko, počkejte, až děti usnou a budete mít klidnou chvíli. Jen tak si kvíz opravdu vychutnáte a správné odpovědi vám půjdou opravdu od ruky.

Pokud jste v kvízu dopadli dobře, neváhejte a vyrazte do nejbližšího pohostinství, které kvízy pořádá. Váš přehled a znalosti tam určitě zúročíte.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama