Ověřte si své znalosti o českých hitech ze 60. let

Ověřte si své znalosti o českých hitech ze 60. let

Foto: tomertu / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V šedesátých letech u nás hudební pódia ovládly velké swingové taneční orchestry. Sólově vystupovali zpěváci a instrumentalisté. Opatrně se k nám dostával i rokenrol.

Divadlo

Populární byly v té době divadla malých forem. Zmínit můžeme divadlo Na Zábradlí, Rokoko, Semafor, Večerní Brno a další. Pro divadla bylo potřeba tvořit nové písně. Fenoménem je divadlo Semafor.

Divadlo Semafor

Skvělá dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr zakládají v roce 1959 divadlo Semafor. Písně i tvorba pro Semafor velice ovlivnily hudební scénu 60. let. Na začátku těchto let můžeme zmínit hity jakou jsou „Pramínek vlasů“, „Malé kotě“, „Sluníčko“ či „Dítě školou povinné“, „Kočka na okně“, „Chybí mi ta jistota“, „Oči sněhem zaváté“, „Krajina posedlá tmou“.

Hry v divadle Semafor

Mezi hry uvedené v divadle Semafor můžeme zařadit například Zuzana je sama doma, Taková ztráta krve, Šest žen a tingl tangl

Členové divadla

Mezi členy divadla můžeme počítat Evu Pilarovou, Waldemara Matušku a Karla Štědrého, dále Hanu Hegerovou, Jiřího Jelínka či Janu Malknechtovou, Karla Gotta i Milana Drobného nebo Evu Olmerovou.

Jednou z dam na hudebním poli je zpěvačka Eva Pilarová. Duet „Ach ta láska nebeská“, který nazpívala s Waldemarem Matuškou, vzbudil velký zájem posluchačů. Píseň „Oliver Twist“ se hraje dodnes na plesech. Dalším hitem je „Hrom aby do tě, lásko má“. Nezapomenutelný je také song „Montiho čardáš“. Eva Pilarová od dětství hrála na klavír a věnovala se sborovému zpěvu. Na JAMU studovala operní zpěv. Nastupuje do divadla Semafor, má krásný hlas a vytříbenou techniku. Její soprán má obdivuhodný rozsah a ovládá hlasovou ekvilibristiku. Duety zpívala s Waldemarem Matuškou a s Karlem Gottem. Kromě skladatelů Suchý, Šlitr pro ni také psali písně Karel Svoboda nebo Bohuslav Ondráček.

Reklama

Další pěveckou dámou je Eva Olmerová. Její hit „Čekej tiše“ uslyšíte také na každém vydařeném plesu. Píseň je převzatá, originální název písně je „He´ll have to go“. Původní hudba i text je z pera skladatele Joe Allison, český text je z pera Jiřího Grosmanna. Eva Pilarová nebyla jen zpěvačkou, ale i ženou hospodyní. V bytě měla naklizeno a svým milovaným mužům s láskou vyvářela jejich oblíbená jídla.

 

Reklama
Reklama