Tohle české jídlo zbořilo Ameriku. Lidé se po něm můžou utlouct a prosí o recept

Tohle české jídlo zbořilo Ameriku. Lidé se po něm můžou utlouct a prosí o recept

Foto: Anton27/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když ho na malém festivalu v Chigacu poprvé ochutnali, reakce byly zajímavé. Místní si nebyli jistí. Je to sendvič? Panini? Nebo snad lasagne? Hádali a tipovali, co že si to právě strčili do pusy. Český pokrm uchvátil návštěvníky a vzbudil vlnu zájmu.

Obsah článku
  1. Vytáhli mobily a začali fotit
  2. Gastronomická senzace? Kdepak
  3. Tajemství schované do trojobalu
  4. Jídlo bez zbytečných kudrlinek
  5. Z české jídelny do americké restaurace

Vytáhli mobily a začali fotit

Už první sousto u mnohých z nich vyvolalo zdvihnuté obočí. Zájem byl obrovský. To jídlo je uchvátilo natolik, že někteří neváhali vytasit z kapes mobilní telefony a začít fotit. Před stánkem vznikla dlouhá fronta a do hodiny už nezbyl ani drobeček.

Od té doby se o tomto pokrmu mluví jako o evropském hitu na americký způsob. Jídlo, které v našich končinách zná snad každé dítě i babička od vedle, za oceánem vyvolalo malou revoluci.

Gastronomická senzace? Kdepak

A víte, co je na tom všem nejvtipnější? Že pokrm, který v Americe vyvolal takový boom, není ve skutečnosti kdovíjakým kulinářským výstřelkem. Nenajdete v něm drahé lanýže. Neobsahuje luxusní kaviár. Není v něm ani stopy po tolik populárním kimchi.

Tady u nás si ho za pár pětek dáte prakticky na každém rohu. Od školní menzy přes koupaliště až po levný bufet nebo rychlý oběd u vaší babičky. Ale v USA? Tam se z něho stal kult. A místní si recept hromadně tisknou na ledničky.

Tajemství schované do trojobalu

Teď už možná začínáte tušit, kterýpak typicky český pokrm se stal za velkou louží obdivovanou senzací. Není tajemstvím, že Američané milují všechno křupavé. A milují také sýr. A když to dáte dohromady, naprosto je tím uchvátíte.

Pokrm, který zbořil Ameriku, je náš tradiční smažený sýr alias smažák. Čekali byste to? Jídlo, které je tady u nás natolik zažité, že když nevíte, co si v restauraci vybrat, smažák vás vždycky zachrání.

Jídlo bez zbytečných kudrlinek

Náš český smažený sýr si na nic nehraje. Je to jídlo bez zbytečných kudrlinek. Jednoduché, ale dobré. Kombinuje v sobě všechno, co milujeme nejen my, ale také „amíci“. Tekutý sýr se po rozříznutí rozlévá jako láva. Křupavá strouhanka se postará o onen crunchy efekt. A je vlastně úplně jedno, jestli k tomu přihodíte hranolky nebo čerstvý salát. Úspěch je zaručen.

Z české jídelny do americké restaurace

Mnohé restaurace v Portlandu, New Yorku i Torontu aktivně zařadily „Czech fried cheese“ do svého stálého menu. A místní po něm šílí. Někde si ho dáte s brusinkovou omáčkou. Jinde ctí naši českou tradici a podávají ho s tatarkou. A rohlíkem. Natrefíte i na různé experimenty – například veganské varianty nebo sýr naplněný chilli papričkami.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama