Kvíz: Poznáš všechny tyto ikonické české hity? Jen 5% lidí uhádne všechny

Kvíz: Poznáš všechny tyto ikonické české hity? Jen 5% lidí uhádne všechny

Foto: yakub88 / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hudba doprovází lidstvo od nepaměti. Každý stát se pyšní souborem vlastních písní, které odrážejí jeho vlastní historii, náturu i zvyklosti. Písně doprovázejí radostné i smutné události a bez hudby bychom si život asi nedokázali ani představit.

když se to moc neví, některé české písně skutečně dobyly svět a přejaly je mnohé národy, které je teď vnímají jako svoje vlastní. To je osud i písně, která byla právem v roce 2000 zvolena Hitem století.

Hit století

Hit století byla hudební anketa stanice Radiožurnál Českého rozhlasu, kterou zorganizoval  Martin Hrdinka. Konala se na přelomu milénia a jednalo se vlastně o soutěž, ve které lidé hlasovali pro předvybrané písně z let 1900–1999. Anketa byla nebývale populární a 8. ledna 2000 byl v pražském Národním domě na Smíchově uspořádán galavečer k vyhlášení výsledků, který měl obrovskou sledovanost.

V průběhu galavečera zaznělo deset písní, které v anketě získali v anketě nejvíce hlasů. Každé z nich se dostalo nového aranžmá a zpíval ji některý z tehdejších slavných umělců. Na třetím místě se umístila píseň Holubí dům Jiřího Schelingera, na druhém místě pak Medvídek od skupiny Lucie a vítězem ankety se stala píseň Škoda lásky od Jaroslava Vejvody. Na galakoncertě zazněla v podání Karla Gotta a Marcely Holanové.

Škoda lásky

Původně se tato píseň jmenovala Modřanská polka, kterou složil v roce 1927 Jaromír Vejvoda. Píseň byla v průběhu následujících let několikrát upravena a finální verze, tak jak ji známe dnes, spatřila světlo světa v roce 1934. O text se postaral Vašek Zeman, který píseň také přejmenoval na Škoda lásky. Původně velmi smutná píseň byla brzy převzata mnoha zahraničními umělci, kteří se však pokoušeli jí dát mnohem veselejší nádech.

Největší popularitu zažila během druhé světové války, kdy se zpívala na všech frontách v různých jazycích a s rozličnými texty. Je dokonce i neoficiální hymnou amerického námořnictva pod názvem Here Comes the Navy. Píseň v mnoha zemích zlidověla a mnoho národů nemá ani tušení, že se nejdná o jejich starou „lidovku“, nýbrž počin jednoho mladého zbraslavského skladatele.  

Kvíz: Doplň názvy největších českých hitů

 

Reklama
Reklama