Kombinace potravin, která zpomaluje stárnutí. Většina ji má doma

Kombinace potravin, která zpomaluje stárnutí. Většina ji má doma

Foto: Photour.1904 / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jídelníček, který nám zajistí dlouhověkost, máte doma. Nemusíte nic složitě shánět, aby se děsit, že bude neskutečně finančně nákladný. Opak je pravdou a začít můžete už dnešní večeří.

Obsah článku
  1. Jak se najíme, tak si lehneme
  2. Strava by měla být vstřícná pro metabolismus
  3. Co je správně?
  4. Maso, bílkoviny a zelenina, ale třeba i žitný chleba
  5. Jezte maximálně třikrát denně
  6. Jídla pro  zdravou pokožku 
  7. Takže ve zkratce?

Někdy si kombinacemi potravin zbytečně ztěžujeme trávení. Těžší trávení znamená také zrychlené metabolické stárnutí a nemoci, které bychom při správné stravě mít nemuseli. Někteří jsou skutečně přesvědčeni, že správnou stravou můžeme zvrátit stárnutí o pár let.

Je to ale skutečně tak? Metabolismus se nám skutečně začíná vychylovat už po čtyřicítce. Tehdy potřebuje úprava jídelníčku naši pozornost.

Jak se najíme, tak si lehneme

Nezdá se to na první pohled, ale to, jak jíme, ovlivňuje více věcí. Naši náladu, trvale přetížené trávení nevhodnými kombinacemi potravin nás dělá unavenými a nervozními. Špatně spíme. Od toho se pak odvíjí další zdravotní komplikace.

Strava by měla být vstřícná pro metabolismus

Je potřeba, abychom z každého jídla využili maximum. Měli všechny nutné  živiny a zároveň udržovali na minimu zánětlivé procesy v těle. Ty nejvíce zrychlují stárnutí. 

Tato metoda má několik pravidel:

  • Jen jeden druh bílkovin na talíři
  • Živočišné a rostlinné bílkoviny by se neměly kombinovat. Každé se tráví jinak, můžeme po takové stravě více přibírat, ukládat tuky. 
  • Žádný škrob k bílkovinám
  • Maso, vejce a sýry bychom neměli jíst s bohatými sacharidovými zdroji. Tedy s pečivem. Znovu se tak ztěžuje trávení a využitelnost jednotlivých složek.

Co je správně?

Jestli vám to připomíná dělenou stravu, tak nejste daleko od pravdy.  Co by tedy mělo být na talíři správně?

Bobulové ovoce
Bobulové ovoce | Zdroj: K-Shoot Background / Shutterstock

Maso, bílkoviny a zelenina, ale třeba i žitný chleba

Hutný žitný chléb je k bohatým zdrojům bílkovin dovolen. Dbejte ale na vyvážený jídelníček, aby každá porce obsahovala kvalitní potraviny.

Jezte maximálně třikrát denně

Tělo bude mít možnost si odpočinout. Vytrávit před dalším jídlem snižuje inzulinovou rezistenci a ulevuje trávení.

Jídla pro  zdravou pokožku 

Jednou ze speciálních živin je vitamín C a aminokyseliny, které podporují tvorbu kolagenu v pokožce. Dá se tak zlepšit vzhled, ale také odolnost pokožky proti vysoušení, šupinatění. Co obsahuje tyto superdávky? Ořechy, semínka, luštěniny, listová zelenina.

Bobulové ovoce, ale i sušené acai nebo goji.

Skvělý je také vývar a ryby. 

Starším lidem toto jenom prospívá!

Takže ve zkratce?

  • nemíchejte zbytečně vysokosacharidová jídla a bílkoviny
  • přidejte ryby, vývary a ořechy
  • jezte třikrát denně

Jídlo skutečně ovlivňuje naše zdraví z největšího procenta. Je zárukou pevnějšího zdraví a mnohdy i vysněné dlouhověkosti.

Reklama
Reklama