Tuhle českou delikatesu nám Poláci tiše závidí. Bez mrknutí oka by ji vyměnili za svoje pierogi i výhled na Sněžku
Cizinci nám závidí nejen naše tradice, ale i jídlo. Typickým českým hospodským jídlem jsou utopenci. Stará, dobrá klasika, na které si pochutná snad každý z nás.
Pivo a utopenci, jsou pro každého Čecha tradiční kombinací. Tato hospodská pochoutka si získala srdce nejen mužů, ale i žen. Domácí utopence si navíc může každý z nás snadno a rychle připravit v pohodlí svého domova. Nemusíme mít stálou klasiku, ale můžeme vymyslet i třeba něco zcela nevšedního, co ocení třeba mladší generace. Recept na utopence má své kořeny v tradiční české kuchyni. Kde byla konzervace potravin v octě a soli běžným způsobem našich předků, jak uchovat potraviny po delší čas a zamezit plýtvání. Co se týče původu receptu i jeho názvu, je historie daleko zajímavější.
Historie
Podle jedné lidové legendy vznikl název „utopenci“ díky hospodskému z Berounska jménem Šamánek, který byl údajně původcem tohoto receptu. Šamánek miloval experimentování s jídlem. Díky němu máme dnes naložené utopence v octovém nálevu s cibulí a kořením. Nešťastnou náhodou se ale jednoho dne utopil v místním rybníku, což vedlo k tomu, že jeho oblíbená pochoutka dostala název "utopenci".

Recept na domácí českou klasiku
- 10 špekáčků
- 2 velké cibule
- jedna pálivá chilli paprička, pepř, lžička soli
- 0,5 litru octa
- 0,25 převařené vody
- 5 lžic cukru
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček celého černého pepře
Postup
Nejdříve si přichystáme nálev, kdy svaříme ocet s vodou, přidáme cukr, sůl a koření. Mezitím co se nám připravuje v hrnci nálev, nakrájíme si cibuli na tenká kolečka a připravené špekáčky podélně rozkrojíme. Do špekáčků vložíme kolečka cibule, tak aby byly co nejplnější, zároveň nám nesmí cibule padat všude okolo. Postupně je vrstvíme do připravené dózy, papričkou a zbytkem cibule. Chilli papričku můžeme dát celou nebo nakrájet na kousky. Zalijeme teplým nálevem až po okraj zavařovací sklenice nebo dózy.
Po vychladnutí dobře uskladníme například ve sklepě, kde je zima. Tuto lahůdku pak můžete mít ve sklepě uloženou až jeden rok. Zavařujeme klasicky v hrnci při 85–90 °C a to po dobu 30 minut. Skladujeme nejlépe při 2–6 °C. Lednice nebo studený sklep je proto ideální. Dávejte si, ale pozor na výkyvy teplot. Maso a uzenářské výrobky celkově hůře snáší výkyvy teplot, než je tomu například u nakládané zeleniny nebo sýrů. Utopence určitě nevystavujte přímému světlu, jinak se zkazí. Špekáčky můžete jíst přibližně až po 7 a více dnech, kdy získají svou typickou chuť.
Moderní varianty utopenců
Typický základní recept na utopence se skládá z naložených špekáčků, cibule, octového nálevu a koření. Postupem času se však objevilo mnoho variant, které do receptu přidávají různé druhy zeleniny, koření nebo dokonce nové způsoby přípravy, což umožňuje každému kuchaři vytvořit si vlastní verzi této hospodské klasiky.
Hořčice jako doplněk
Hořčici přidáme do klasického nálevu na špekáčky. Recept si můžeme ještě upravit tak, že dijonskou horčicí špekáčky před uložením potřeme na rozkrojené části. Tato kombinace je u lidí velice oblíbená. Utopenci se, ale daleko rychleji kazí.
Chilli utopenci, česnek nebo sýr?
Kdo miluje ostré chutě, může do utopenců přidat několik feferonek, chilli papriček a vyzkoušet, kolik toho jeho hosté vydrží! I tyto kombinace se pravidelně v některých domácností zkouší. Sýr by ještě ušel, ale po česneku k vám návštěvy dlouho nezavítají.
Vegetariánská verze
Tofu, tempeh, cizrna nebo třeba marinovaný sýr? Ano utopenci se dají dělat na mnoho způsobů. I hermelín můžete naložit, ale to už se trochu odkláníme od utopenců.