Opulentní oslavy: Jak probíhal neolitický vánoční večírek ve Stonehenge

Opulentní oslavy: Jak probíhal neolitický vánoční večírek ve Stonehenge

Foto: Cbuske46 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Prvopočátky oslav, kterým dnes říkáme vánoční, sahají tisíce let zpět, až do neolitu. Již zhruba před 5000 lety se slavily v čase zimního slunovratu. Mnohé z tradic, které dnes ctíme, se utvářely po staletí v důsledku změn víry, politiky, technologie, vkusu a obchodu.

V nejkratší den v roce, tzv. zimní slunovrat - obvykle 21. či 22. prosince – se každoročně k prehistorickému monumentu Stonehenge na jihozápadě Anglie sjíždějí stovky vyznavačů pohanských kultů, aby oslavily brzký návrat delších dní. Pro lidi, kteří stavěli a využívali Stonehenge, byl tento den velmi důležitý – mezi jeho nejvyšší kameny dopadají právě v tento den paprsky vycházejícího slunce, popisuje web English heritage. Slunce je tehdy nejníže nad obzorem, nastává nejkratší den, tedy i nejdelší noc v roce a začíná astronomická zima. Osa Stonehenge je orientovaná na východ slunce o letním slunovratu a na západ slunce o zimním slunovratu.

Velká sláva

Archeologové, kteří pracují na nedalekých Durringtonských zdech (jedno z největších neolitických hengeových kruhových monumentů v Británii asi 3 km od Stonehenge – pozn. aut.), zjistili, že pravěcí lidé z tzv. mladší doby kamenné zde v tento významný den pořádali velké slavnosti.

Žádná chudá večeře

Jedli obrovské množství vepřového a hovězího masa, z nichž některé pocházelo ze zvířat hnaných stovky kilometrů. Pochutnávali si také na mléčných výrobcích, jako je zkvašené mléko a sýr, a pravděpodobně pili ječné pivo nebo medovinu ze zdobených keramických kádinek, které byly v pozdním neolitu nezbytným doplňkem.

Dárky

Mezi nejcennější dárky v polovině zimy patřily dýky vyrobené z bronzu, nového materiálu, který právě začal nahrazovat křemen a kámen pro výrobu nástrojů a zbraní. Bronzové zbraně byly pravděpodobně dováženy z kontinentální Evropy, kde se technologie zpracování kovů dostala do popředí.

Reklama

Co na sebe

K výbavě nejbohatších lidí na oslavy, dnes bychom řekli večírky, patřily zlaté náhrdelníky a možná i zlaté ozdoby do vlasů a zlaté knoflíky na zapínání oděvů.

Zábava

Je velice pravděpodobné, že slavící dav zpíval písně, hrál na kostěné flétny a skákal přes ohně na počest slunce. Tímto veselím chtěli tehdejší lidé povzbudit slunce, aby se vrátilo a dny se tak opět prodloužily. Z těchto a podobných pohanských rituálů čerpají i novodobé křesťanské Vánoce.

vb 
Reklama
Reklama