Důkazem prapodivného podvodního světa je lom Borek, podívejte se, co zajímavého vás pod hladinou čeká

Důkazem prapodivného podvodního světa je lom Borek, podívejte se, co zajímavého vás pod hladinou čeká

Foto: Hamso15 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Obecně si myslíme, že mnohé poklady a kuriozity se skrývají jen pod mořskou hladinou. Avšak nejen tam. Naleziště všeho možného se mohou ukrývat také v našich rybnících, jezerech, zatopených lomech.

Důkazem prapodivného podvodního světa je lom Borek, který se nachází na Vysočině, a to mezi městy Chotěboř a Golčův Jeníkov. Sám lom spadá do katastrálního území malé obce Borek. Rozloha vodní hladiny činí okolo 2,5 hektaru a hloubka dosahuje téměř 35 metrů. Lom má vlastní přítok, a tak se jeho hloubka, sice nepatrně, avšak neustále zvětšuje.

Kdysi v minulosti se tu těžila metamorfovaná hornina hadec (serpentinit), jež zpravidla vzniká přeměnou olivínovců, jehož vzhled připomíná hadí kůži. Tento kámen je pravděpodobně příčinou úchvatného vodního zabarvení. Hladina lomu je průzračná a tyrkysově modrá, čímž láká ke koupání – to je však možné jen na vlastní nebezpečí; rybolov je zakázán.

Tento zatopený lom je však rájem a podvodní atrakcí pro potápěče. Zázemí pro ně je tu na dostatečné úrovni, neboť nyní je lom využíván jako výcvikové a rekreační středisko. Ten, kdo má o potápění zájem, musí kontaktovat společnost Ecopaint – potápění se sídlem v Golčově Jeníkově – a tam si vypůjčí potřebnou výzbroj i výstroj. Poznámka: kdo by chtěl, může zakoupit ponor nebo výcvik dárkovým poukazem.

Přesto, že je v okolí lomu překrásná krajina, kterou se milovníci přírody mohou kochat, největší lákadla jsou pod vodní hladinou. Pokud tedy toužíte zhlédnout uvedené atrakce, můžete lom Borek navštívit. Mějte však na paměti, že toto místo není jen interesantní přírodní oblastí a fascinujícím podvodním světem, opředeným mnohými tajemstvími, ale může být i místem nebezpečným. Stěny lomu totiž nejsou nijak zabezpečeny, takže může hrozit případné sesutí. A proto si bezpečnost svého výletu nastavte jako prioritu číslo jedna.

Co zajímavého vás tedy pod hladinou čeká

K tomu, co všechno se skrývá na dně zatopeného lomu, prý existuje i mapa, aby amatérští potápěči, měli možnost si před ponorem nastudovat, kde přibližně se objekt jejich zájmu nalézá. Vodní hladina je vklíněna mezi okolní skaliska a přístup k ní vede jen z jednoho místa, a to od polní cesty.

Reklama

Jednou z podvodních zajímavostí je autobus i s řidičem. Nemyslete si však, že se tam tohle vozidlo dostalo v důsledku nehody a řidič tam dodnes straší. Autobus byl pod hladinu záměrně umístěn a řidiče nahrazuje figurína. V prostoru autobusu si mohou potápěči zkoušet své dovednosti stejně tak, jako by na moři proplouvali vrakem lodi. Dalšími uměle vpravenými vraky na dno lomu jsou automobil Wartburg – což je vozidlo německé provenience, které se ještě asi před 25 lety prohánělo na našich silnicích. Tím druhým vrakem, ležícím v hloubce 15 metrů, je vlastně docela obyčejná cisterna, jíž byl dán název Stejskanik a která evokuje podmořskou ponorku. A aby podvodní svět poskytl také trošku tajuplna, je na dně umístěna například socha vodní víly či Sněhurka a sedm trpaslíků.

Podvodní život

V zatopeném lomu Borek však nejsou pouze tyto atrakce pro potápěče. V jeho vodách se vyskytuje také flora a fauna. Z ryb zde žijí hlavně okouni, kapři, štiky, candáti a sumci; voda je tak čistá, že tu svůj domov mají i raci. Vodní vegetace je zakrslejší, neboť zvětráváním hadců se uvolňuje velké množství hořčíku, železa a dalších těžkých kovů, čímž je tento zakrslý růst způsoben.

Okolí lomu

Lom se rozkládá v romantickém tichém prostředí, kolem dokola obklopen zelení, takže ten, kdo tuto oblast navštíví, potěší se pobytem v přírodě, i když není zrovna potápěč.

Reklama
Reklama