Šťastný hledač našel v lese měděnou sekeru starou 6 000 let. Jeho objevy jsou čím dál starší

Šťastný hledač našel v lese měděnou sekeru starou 6 000 let. Jeho objevy jsou čím dál starší

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Serhio Magpie / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Z vědeckého hlediska je to nejcennější nález. Mnoho hledačů stráví celý život blouděním a nenajde nic podobně cenného, což nemůže říct nálezce, jež nachází jednu historickou „lahůdku“ za druhou.

V lese u obce Siennica Różana v Lublinském vojvodství na východním Polsku našel hledač měděnou sekeru z doby před asi 6 000 lety. Nástroj vážil téměř 70 dekagramů a mohl být darem božstvu.

„Tento objev má velký význam pro vědu a historii regionu," uvedl pro agenturu PAP Pawel Wira, vedoucí chelmské pobočky lublinského vojvodského úřadu pro ochranu památek. Výroba sekerky je předběžně datována do období raného neolitu, tedy přibližně do 4. tisíciletí př. n. l. To by podle jeho odhadu znamenalo, že je stará asi 6 000 let. Podle Wiry mohl mít nástroj votivní povahu, tedy být darem nějakému božstvu, zveřejnil novinku server Nauka w Polsce.

Sekera má tvar vysokého lichoběžníku, je 14,5 cm dlouhá, má mírně rozšířené ostří, mírně konkávní obdélníkový násadec a váží 678 gramů. Na Lublinsko se pravděpodobně dostala prostřednictvím lidu lublinsko-volyňské kultury jako import ze západní části Karpatské kotliny, tj. z oblasti dnešního západního Maďarska, nebo z východních Alp (jižní Německo a Rakousko).

„Z vědeckého hlediska je to náš nejcennější nález. Mnoho hledačů stráví celý život blouděním a nenajde nic stejně cenného," řekl Edwin Rozwalka, předseda Historicko-etnografického spolku milovníků východolublinské země se sídlem ve Vidniówce.

Reklama

Podle něj nález učinil člen sdružení Romuald Ościak, který 7. dubna prováděl hledání za pomoci detektoru kovů v lese u Siennice Różany. V předchozích měsících stejná osoba našla srp z doby bronzové, středověkou bojovou sekeru a 27 mincí z doby vlády krále Jana II. Kazimíra Vasy (tzv. Boratyny).

„Obvykle nacházíme kusy výstroje vojáků z první a druhé světové války. Relikvie z doby před několika tisíci lety jsou pro nás příjemnou změnou," přiznal Rozwalka. Jeho spolek byl založen v roce 2019 a patří do Polského svazu badatelů. Upřesnil, že průzkumníci získali povolení k výzkumu od Vojvodského úřadu pro ochranu památek a Krasnystawské lesní komise.

Pawel Wira oznámil, že příští týden bude nalezený artefakt převezen do Krajského muzea v Krasnystawu, kde bude dále zkoumána, napsal server Nauka w Polsce na základě agentury PAP.

Reklama
Reklama