Unikátní nález v Polsku: 2,5 tisíce let starý hrob skytského válečníka. Byl pohřben vedle místních obyvatel

Unikátní nález v Polsku: 2,5 tisíce let starý hrob skytského válečníka. Byl pohřben vedle místních obyvatel

Foto: Dimitri Pozdniakov - Unterländer, M., Palstra, F., Lazaridis, I. et al. Ancestry and demography and descendants of Iron Age nomads of the Eurasian Steppe / / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V polském Sobiecinu u Jaroslawi byl nedávno objeven hrob bojovníka z doby před 2,5 tisíci lety, pocházejícího ze skytské kultury. Objevené hroby obsahují ostatky z mladší doby železné, včetně tří popelnicových hrobů, které jsou charakteristické pro místní obyvatelstvo. To je zcela neobvyklé, protože tito lidé byli zde pohřbeni vedle místních.

Skythové či Skytové byli bojovný kočovný národ, který přišel do Evropy z východních stepí Střední Asie na přelomu 8. a 7. století př. n. l.. Od 8. do 4. století př. n. l. vytvořili rozsáhlou říši, která se rozkládala od západní Asie až po východní Evropu. Díky písemným pramenům a archeologickému výzkumu je známo, že to byli neohrožení válečníci, jejichž nájezdy pustošily velkou část tehdy známého světa.

Skytská kultura zanechala stopy na mnoha národech v Evropě a Asii. Výzkumy na místě ukázaly, že v dnešním jihovýchodním Polsku se usadili představitelé skytské kultury. Nedávno bylo objeveno první naleziště hrobů zemřelých příslušníků této přistěhovalecké populace v Sobiecinu, napsal web Naukawpolsce.pl.

Objevené hroby obsahují ostatky z mladší doby železné, včetně tří popelnicových hrobů, které jsou charakteristické pro místní obyvatelstvo. To je zcela neobvyklé, protože tito lidé byli zde pohřbeni vedle místního obyvatelstva. Archeolog dr. Marcin Burghardt, který vedl výzkum, označil tento objev za zcela unikátní.

Kromě toho byl nalezen i hrob, který obsahoval ostatky dvou lidí a zbraně. Mezi těmito předměty byla i železná šachovnice, typická pro stepní nomády. Vedle jednoho z hrobů byl také odkryt hrob psa. Toto naleziště představuje důležitý archeologický objev dávného skytského dědictví na území Polska.

Během následujících měsíců budou artefakty a lidské a zvířecí ostatky ze Sobiecina podrobeny podrobnému výzkumu a analýzám. Archeolog dodal, že nelze vyloučit, že budou odhalena další tajemství těchto objektů. Všechny artefakty budou po vyšetření předány do jaroslavského muzea, kde budou od června příštího roku vystaveny ve stálé expozici představující nejstarší dějiny jaroslavské země.

Reklama

Jak poznamenal doktor Burghardt, skytská kultura zanechala stopy na mnoha národech obývajících rozsáhlé oblasti Evropy a Asie. Na přelomu 7. a 6. století př. n. l. se představitelé skytského kulturního okruhu usadili v dnešním jihovýchodním Polsku, kde vytvořili malou enklávu, jejímž centrem bylo opevněné sídliště (obranná osada obehnaná valy) v Chotyniec v okrese Jarosław.

Před několika lety vědecký svět udivily překvapivé výsledky výzkumu, které naznačovaly, že chotyniecký hrad byl vybudován národy se skytským kulturním zázemím. Tento objev je považován za jednu z největších archeologických senzací v Polsku v posledních letech.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama