Fontánu mládí badatelé hledají po tisíciletí. Řecký historik Hérodotos o ní psal, je tedy možné, že opravdu existovala?

Fontánu mládí badatelé hledají po tisíciletí. Řecký historik Hérodotos o ní psal, je tedy možné, že opravdu existovala?

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidstvo je odjakživa vázáno stárnutím a smrtí. Jedná se o jednu z mála nevyhnutelností, kterou máme. V historii se však objevila celá řada jedinců, kteří svůj život zasvětili pátrání po Fontáně mládí, která měla mít moc nezvratný osud změnit.

V průběhu našich dějin existovala spousta snílků, kteří toužili po tom zastavit či zvrátit proces stárnutí. Jedním z legendárních léků proti stárnutí je kouzelný pramen, který slibuje mládí těm, kteří se napijí jeho vody. Říká se mu Fontána mládí a jeho omlazující schopnosti jsou vyhledávány již od 5. století př. n. l., kdy o jeho zázračné moci psal řecký historik Hérodotos. Ačkoli se příběh o Fontáně dal přirovnat o vidině Ráje či Země zaslíbené, vzbudil zvědavost mnoha badatelů, kteří kouzelné vody údajně hledali. Nicméně dodnes není známo, kde se záhadná Fontána nachází.

Údajné umístění Fontány

Ani dnes nelze najít dva nezávislé zdroje informací o lokalitě Fontány, které by se shodovaly. Legendy kněze Jana ji umisťují někam do Asie, kde tento kazatel vládl a kde se údajně nacházela voda s kouzelnými účinky. Španělé se zase při dobývání Ameriky na Kubě od domorodců dozvěděli, že Fontána mládí leží na ostrově Bimini, který je dnes součástí Baham. Ani zde se však existence pramene mládí nepotvrdila.

Slavní hledači mládí

Alexandrovské romány uvádějí, že Alexandr Veliký hledal řeku, která by dokázala zvrátit stárnutí. Dnes se tato řeka často ztotožňuje s Fontánou mládí, přestože příběh říká, že Alexandr hledal řeku, nikoli fontánu. Historie ukazuje, že Alexandr byl posedlý mocí, bohatstvím a půdou, kterých během svého života nabyl. Stačilo mu to ke spokojenosti, nebo se přece jen snažil zvrátit proces stárnutí, aby si mohl své kořisti užívat o to déle? To není jisté. Ať tak či onak, zjevně ji nenašel. Zemřel ve svých třiceti letech.

Nejznámějším údajným hledačem Fontány mládí, i když možná vůbec ne hledačem, je Juan Ponce de León. Ponce de León byl objevitel a první guvernér Portorika. V roce 1513 údajně hledal fontánu na Floridě v USA. Někteří tvrdí, že ji dokonce našel. Jiné zdroje však uvádějí, že při této plavbě fontánu vůbec nehledal. Město St. Augustin se i dnes snaží lákat turisty na údajnou Fontánu, která se zde měla nacházet. Ve skutečnosti však ani zde zázračné vody nejsou.

Je navíc možné, že Ponce de León St. Augustin vlastně nikdy nenavštívil. Všechny zprávy o jeho údajném hledání Fontány navíc pocházejí až z doby po jeho smrti. V jeho osobních dokumentech ani v dobových zprávách není nic, co by naznačovalo, že hledal zdroj věčného mládí.

Zůstalo u prázdných slibů

Všechny informace, které o Fontáně mládí máme, ukazují na to, že se jedná o legendu, která jen pramálo původu v reálném prameni. Pochopitelně jako u každé legendy existuje možnost, že Fontána existuje. Nejsou však k dispozici žádné zprávy o tom, že by se z Fontány někdo skutečně napil a omládl, a ani lokalita místa není dodnes známa. Bohužel se tak budeme muset spokojit s výdobytky současné vědy a medicíny, které nám přinesou možná ne věčné, ale přinejmenším prodloužené mládí.

Reklama
Reklama