Jeden z největších skandálů v historii Anglie. Zmizeli jim dva princové. Starší z nich byl následníkem trůnu

Jeden z největších skandálů v historii Anglie. Zmizeli jim dva princové. Starší z nich byl následníkem trůnu

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Co se stalo s knížaty v Toweru, je jednou z největších anglických záhad všech dob. Odborníci se dodnes přou o tom, co se koncem 15. století stalo, a tajemství zmizení dvou princů tak zůstává dosud neodhaleno.

Jeden z nejtrvalejších skandálů v dějinách Anglie se odehrál v roce 1483, kdy pod dohledem svého strýce, krále Richarda III., zmizeli dva princové v londýnském Toweru. Starší princ měl být brzy korunován anglickým králem, ale k jeho nástupu nikdy nedošlo. Nikdo z dnes žijících lidí přesně neví, co se s těmito dvěma chlapci stalo. Okolnosti jejich zmizení však byly skutečně velmi podezřelé.

Dva princové

Princ Eduard, známý později také jako král Eduard V., byl nejstarším synem krále Eduarda IV. a dalším v pořadí na post anglického krále. Jeho matkou byla královna Alžběta Woodville. Eduard se narodil ve Westminsterském opatství v roce 1470 a byl poslán na výchovu na hrad Ludlow.

Princ Richard, 1. vévoda z Yorku, byl Eduardův mladší bratr a druhý syn Eduarda IV. a jeho královny. Richard se oženil s pětiletou Annou Mawbryovou, když mu byly pouhé čtyři roky.

Smrt krále Eduarda IV.

Král Eduard IV. zemřel 9. dubna 1483 přirozenou smrtí. Jeho synovi Edwardovi bylo v té době dvanáct a Richardovi deset let. Smrtí otce se mladý Eduard stal králem. Protože byli tak mladí, byl jejich strýc Richard, vévoda z Gloucesteru, po smrti Eduarda IV. jmenován lordem protektorem mladého krále i jeho bratra.

Slavnostní korunovace Eduarda V. se měla konat 22. června 1483. V době smrti svého otce se princ Eduard nacházel na hradě Ludlow. Odjel odtud do londýnského Toweru, kde měla začít jeho korunovace. Doprovázel ho mimo jiné jeho nevlastní bratr a lord William Hastings.

Reklama

Přepadení doprovodu mladého krále

Vévoda z Gloucesteru a skupina jeho kumpánů zadrželi doprovod krále Eduarda V. ve Stony Stratfordu. Lord William Hastings byl později sťat, když ho vévoda obvinil ze spiknutí za účelem jeho zavraždění. I přes přepadení měli být oba princové postupně převezeni do londýnského Toweru. Mezitím však došlo k děsivému odhalení.

Legitimita knížat zpochybněna

Mezi lidmi začaly kolovat zvěsti o tom, že král Eduard IV. byl před svatbou s Alžbětou Woodville zasnouben s lady Eleonorou Talbotovou. Ačkoli se pár zřejmě nikdy nevzal, toto zasnoubení by učinilo králův sňatek nezákonným. A pokud byl nezákonný sňatek, děti z tohoto manželství by byly považovány za nemanželské.

Tato nařčení pochopitelně hrála do karet vévodovi z Gloucesteru. Později tak parlament skutečně manželství rozvázal a Richard, vévoda z Gloucesteru, byl jmenován králem Richardem III. Nedlouho poté oba princové záhadně zmizeli.

Co se stalo s knížaty?

Nikdo si však není přesně jistý, kdy byli bratři viděni naposledy. Všeobecně se má za to, že ani jeden z nich Tower nikdy neopustil. Z té doby o jejich životě neexistuje žádný záznam. Logickým vysvětlením se jeví skutečnost, že děti nechal zavraždit král Richard III. Způsobů této úkladné vraždy se napříč různými zdroji objevuje hned několik.

Roku 1674 byly pod kaplí Toweru nalezeny ostatky dvou dětí. V roce 1933 byly kosti exhumovány a prozkoumány. Lékaři, kteří zkoumání prováděli, dospěli na základě několika indicií k závěru, že kosti by zcela jistě mohly patřit knížatům. Bohužel úřady Westminsterského opatství do dnešního dne zakázaly další výzkum, a tak nebylo možné jejich identitu s jistotou potvrdit.

Reklama
Reklama