Nenechte se oklamat: Jak rozeznáte colu bez cukru od klasické bez etikety. Jednoduchý fígl

Nenechte se oklamat: Jak rozeznáte colu bez cukru od klasické bez etikety. Jednoduchý fígl

Foto: NewAfrica / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Limonáda, a cola obzvlášť, sice není nejzdravější nápoj, ale někdy na ni prostě dostaneme chuť. Mnoho jejich konzumentů se shodne na tom, že buď milují běžnou colu, nebo pijí pouze dietní colu (úsměvný název pro chcete-li colu bez cukru). Rozdíl v chuti je velmi zřejmý a pro ty, kteří dietní kolu nemají rádi, může být velký hlt, když máte opravdu velkou žízeň, docela nechutný.

To prostě není to, co chcete. Proto vám ukážeme, jak rozeznat variantu s cukrem od té bez cukru díky velmi jednoduchému pokusu. A to vše provedeme ještě před otevřením plechovky a bez čtení etikety. Jak je to možné?

Není to složité a funguje to s limonádou od jakéhokoliv výrobce. Celý „fígl“ je založený na skutečnosti, že plechovka dietní koly je o něco lehčí než plechovka s klasickým nápojem.

Klasická kola je slazená cukrem, sacharózou nebo fruktózou (ovocný cukr), maltózou (sladový cukr) nebo glukózou (hroznový cukr). Dietní kola se ale sladí umělým sladidlem aspartam. Při stejném množství sladí aspartam 150 až 200krát víc než sacharóza, takže stačí velice malé množství, aby byl nápoj stejně sladký jako ten slazený cukrem, uvádí renomovaný chemik Roberta L. Wolkeho v knize Co Eistein vyprávěl svému holiči.

V klasickém nápoji tvoří dvě až tři procenta z celkové váhy cukr, ale v dietní kole stačí jen několik setin procenta aspartamu. Proto je plechovka dietní koly o něco lehčí. Amatérský vědátor zřejmě nepozná rozdíl pouhým potěžkáním dvou plechovek. Ale když naplní umývadlo (nebo jinou nádobu) vodou a neotevřené plechovky do něj vloží, dietní kola se bude vznášet výš na vodní hladině než klasická kola, která může dokonce i klesnout ke dnu.

Vsaďte se, že rozeznáte dietní kolu od klasické, aniž byste je otevřeli nebo si přečetli etikety.

Demonstrovaný chemický pokus: Hustota

Pokud si chcete doma zaexperimentovat, vyzkoušejte pokus podle výukového webu Chemed:

Reklama

Do kádinky o objemu 4 l naplněné 3 l vody se dá plechovka coly/pepsi a plechovka dietní koly/pepsi.

Pozorování

Během chvilky pozorovatel pozná, jestli teorie o váze dvou druhů coly je pravdivá: Obyčejná plechovka se potopí. Dietní plechovka plave.

Vysvětlení:

Dietní nápoje jsou méně husté než jejich běžné protějšky, protože sladidlo, které se do nich přidává, je „sladší" než cukr. K tomu, aby dietní cola chutnala stejně sladce jako běžná cola, je zapotřebí méně umělého sladidla, takže výsledná hustota je menší.

Běžná cola má vyšší hustotu než voda, takže plechovka se ve vodě potopí. Dietní kola má nižší hustotu, takže plechovka plave. Jak jednoduché.

Jasný rozdíl i po otevření

Podle milovníků coly existují další „hacky“ (něco jako vychytávky), jak rozeznat tyto dva druhy oblíbeného nápoje. Jedni si nápojem potírají rty:

V jednom starém vlákně na dotazovací síti Reddit jeden z uživatelů píše: „Lehkou vrstvou nápoje si potřete vnější část úst a nechte ji několik vteřin zaschnout. Rty se vám slepí, pokud je to opravdová slazená kola."

Jiní si mají teorii o barvě:

Například podle čtenářky časopisu Delish tyto dvě limonády ve skutečnosti nevypadají tak identicky, jak jste si mysleli. Když se na ně podíváte zblízka, všimnete si velkého rozdílu, na který už nikdy nezapomenete. Delish uvádí, že klasická Cola má světlejší barvu než běžná dietní Cola. Argumentuje tím, že má šest let zkušeností jako profesionální servírka a tak dlouho zkoumala různé limonády.

Reklama
Reklama