Jak pronést do letadla nápoj přes letištní kontrolu a vychutnat si ho před či během letu?

Jak pronést do letadla nápoj přes letištní kontrolu a vychutnat si ho před či během letu?

Foto: Shine Nucha / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tekutiny přinášené na palubu letadla podléhají tzv. pravidlu 3-1-1, které znamená, že jednotlivec může přepravovat tekutiny a gely v nádobách o objemu max. 100 ml, ty všechny v plastovém sáčku o objemu max. jeden litr.

Váš oblíbený nápoj v půllitrové láhvi proto není povolen. Nebo je? Může být povolen za předpokladu, že bude na bezpečnostní kontrole předložen… zmrazený! Pak již neplatí pravidlo 3-1-1 pro nošení tekutin na palubu, radí web The Points Guy.

Bezpečné, přesto obtěžující…

Každý, kdo za posledních deset let prošel bezpečnostními kontrolami na nějakém (americkém) letišti, narazil na obávané pravidlo TSA 3-1-1. Jak již víte, nemůžete se dostat přes zaměstnance ochranky (agenty TSA - Transportation Security Administration) s kapalinou v nádobě, která je větší než 100 ml, a všechny nádoby se musí vejít do jednoho uzavíratelného sáčku o objemu jednoho litru. Ano, toto pravidlo je tu v konečném důsledku pro naši bezpečnost, ale pro průměrného cestovatele je to spíše na obtíž.

Změna stavu kapaliny

Existuje kreativní způsob, jak ušetřit peníze za nákup nápojů před gatem či na palubě letadla – přemýšleli jste někdy o zmrazení nápoje před cestou na letiště? Pokud je nápoj zmrazený, neporušuje to „otravné“ pravidlo TSA 3-1-1. Jen zkontrolujte, že je tekutina zcela zmrazená, píše web. Podle TSA, pokud je kapalina i částečně rozpuštěná či rozbředlá, musí splňovat požadavky na kapalinu 3-1-1. Zde je znění pravidla bezpečnostní agentury:

„Zmrazené tekuté položky mohou projít kontrolním bodem, pokud jsou při předložení ke kontrole zmrzlé. Pokud jsou zmrazené tekuté položky částečně roztavené, rozbředlé nebo mají na dně nádoby nějakou tekutinu, musí splňovat požadavky na tekutiny 3-1-1.“

Z ledu opět nápoj?

Co vaše doma připravená ledová káva, kterou tak milujete? Zmrazte si ji, než dorazíte na letiště, abyste si ji mohli vychutnat před odletem. Ale pozor - k čemu vám bude mražený nápoj, když projdete kontrolou? Pravděpodobně k ničemu, pokud ho nerozmrazíte. Můžete si ho vzít do salonku (pokud do něj máte umožněn přístup) a ponořit jej do šálku nebo misky s horkou vodou nabízenou k přípravě čaje. Hurá! Nyní máte svůj (rozmražený) nápoj přinesený do terminálu z vnějšího světa.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama