Alternativy pro léčbu menopauzy

Alternativy pro léčbu menopauzy

Foto: Rustle / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mnoho žen odmítá rizika spojená s hormonální substituční terapií k léčbě symptomů menopauzy a místo toho hledají úlevu u alternativních zdrojů.

Vzhledem k tomu, že ženy s menopauzou čelí kolísajícím hladinám estrogenů a progesteronu, budou pravděpodobně pociťovat příznaky jako jsou návaly horka, nespavost, deprese, bolesti prsou a výkyvy nálady.

Naštěstí je k dispozici řada přírodních léků, které vám pomohou se s tím vyrovnat. Určitě se nejdřív poraďte se svým lékařem, než začnete užívat jakékoli doplňky nebo bylinky.

Black cohosh

Black cohosh (Ploštičník hroznatý) patří mezi nejoblíbenější a nejdéle studované přírodní prostředky pro ženy, které se nechtějí obrátit na náhradu hormonů nebo antidepresiva k léčbě symptomů menopauzy.

Black cohosh je odvozen z rostliny z rodiny blatouchů a je používán po staletí. Konzumovat ho můžete v mnoha formách: tobolky, tablety, nebo ve směsi s vodou. Předpokládá se, že se chová podobně jako serotonin v mozku. Toto chování zahrnuje zmírnění pocitů deprese a regulaci tělesné teploty.

Podle Národního centra pro doplňkové a integrativní zdraví (NNCIH) (dříve Národní centrum pro doplňkovou a alternativní medicínu), výzkum doposud zůstává smíšený. Účinnost black cohosh jako spolehlivé léčby menopauzy je třeba ještě prokázat.

Reklama

Vitamín D

Vitamin D je základním stavebním kamenem zdravého těla. Podporuje zdravou obnovu kostí, normální růst buněk a rovnováhu hormonů, které jsou důležité pro ženy po menopauze. Vitamin D je často označován jako „vitamín slunečního svitu“, vaše tělo ho produkuje v reakci na sluneční záření.

S přibývajícím věkem u žen klesá jejich schopnost absorbovat vitamín D, což zvyšuje riziko ztráty kostní hustoty. To činí potřebu začlenit vitamin D do své stravy mnohem důležitejší.

Chcete-li získat doporučenou denní dávku 600 mezinárodních jednotek (IU), vyjděte ven na 15 až 20 minut. Nezapomeňte nosit opalovací krém a klobouk na ochranu kůže.

Je-li deštivo nebo se nemůžete dostat ven, vezměte si "sluneční vitamín" ve formě kapslí.

Je také důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které obsahují vysoký obsah vitamínu D. Mezi tyto potraviny patří sardinky, tuňák, losos, obohacené mléčné výrobky a vejce.

Akupunktura

Mnoho žen nalezne úlevu od symptomů menopauzy prostřednictvím akupunktury. Skeptici tvrdí, že přínosy akupunktury jsou čistě výsledkem efektu placeba, ale studie ukázaly, že akupunktura může být rozumnou alternativou hormonální terapie u žen, které trápí návaly horka.

Hluboké dýchání

Je na čase vyzkoušet dýchání zhluboka. Hluboké dýchání, které je praktikování během jógy a meditace, má prokázaný zklidňující účinek na mysl a může zmírnit některé symptomy menopauzy, jako je úzkost a návaly horka.

Jakmile se ucítíte, že přichází nával horka, připravte se. Začněte nadechováním nosem a počítejte do čtyř. Zadržte dech a počítejte do 7. Pak vydechněte ústy a počítejte do 8. Pokuste se dokončit tento cyklus ještě dvakrát.

Ženšen pravý

Ženšen je bylina používaná pro své terapeutické přínosy pro zdraví až pět tisíc let Číňany, Korejci a původními Američany. Může být použit k léčbě menopauzálních příznaků únavy, úzkosti a stresu, protože je považován za „normalizátor“ a „zdroj energie“.

Ženšen můžete užívat v různých formách, včetně čaje, prášku a extraktu.

Jóga

Neustálé důkazy podporují představu, že jóga může pomoci zmírnit podrážděnost a depresi způsobenou menopauzou. Ženy uvádějí, že techniky jógy relaxace a protahování pomáhají stabilizovat jejich nálady a zároveň zlepšují jejich celkovou pohodu.

Vyzkoušejte jógu jednou nebo dvakrát týdně, abyste získali co nejvíce výhod. Jakmile se naučíte základy, můžete si vyzkoušet nějaký osobní čas na cvičení v pohodlí svého domova.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama