Jaké změny těla lze očekávat při těhotenství?

Jaké změny těla lze očekávat při těhotenství?

Foto: LightField Studios / Shutterstock

Aktualizováno:
více než 5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Těhotenství přináší řadu změn ve vašem těle. Mohou se pohybovat od běžných a očekávaných změn, jako je otok a retence tekutin, až po ty méně známé, jako jsou změny zraku. Čtěte dál a dozvíte se o nich více.

Hormonální změny během těhotenství

Hormonální a fyziologické změny, které přicházejí s těhotenstvím, jsou jedinečné. Těhotné ženy mají náhlý a dramatický nárůst estrogenů a progesteronu. Zažívají také změny v množství a funkci řady dalších hormonů. Tyto změny nemají vliv pouze na náladu. Mohou také:

vytvořit pocit těhotenství
významně napomáhají rozvoji plodu
změnit fyzický dopad cvičení a fyzické aktivity na tělo

Změny estrogenů a progesteronu

Estrogen a progesteron jsou hlavní těhotenské hormony. Žena bude produkovat více estrogenů během jednoho těhotenství než během celého jejího života, když není těhotná. Zvýšení estrogenu během těhotenství umožňuje děloze a placentě:

zlepšení vaskularizace (tvorba krevních cév)
přenos živin
podporovat rozvíjející se dítě

Reklama

Kromě toho se předpokládá, že estrogen hraje důležitou roli při rozvoji a zrání plodů. Hladiny estrogenů se během těhotenství zvyšují a dosahují svého vrcholu ve třetím trimestru. Rychlé zvýšení hladiny estrogenů během prvního trimestru může způsobit některé z nevolností spojených s těhotenstvím. Během druhého trimestru hraje významnou roli ve vývoji mléčného kanálu, který zvětšuje prsa.

Hladiny progesteronu jsou také mimořádně vysoké během těhotenství. Změny v progesteronu způsobují laxnost nebo uvolnění vazů a kloubů v celém těle. Kromě toho vysoké hladiny progesteronu způsobují, že se vnitřní struktury zvětšují, například uretery. Uretery spojují ledviny s mateřským močovým měchýřem. Progesteron je také důležitý pro transformaci dělohy z velikosti malé hrušky na dělohu, která může ubytovat plně rozvinuté dítě.

Těhotenství, hormony a zranění ze cvičení

Zatímco tyto hormony jsou naprosto zásadní pro úspěšné těhotenství, mohou také dělat cvičení obtížnější. Vzhledem k tomu, že vazy jsou volnější, těhotné ženy mohou být vystaveny většímu riziku vzniku podvrtnutí a deformací kotníku nebo kolena. Žádné studie však nezaznamenaly zvýšenou míru poranění během těhotenství.

Těhotné ženy mají zcela změněné držení těla. Prsa jsou větší, břicho se proměňuje z plochého nebo konkávního na velmi konvexní, což zvyšuje zakřivení zad. Kombinovaný efekt posouvá těžiště dopředu a může vést ke změnám v rovnováze.

Přírůstek hmotnosti, retence tekutin a fyzická aktivita

Přírůstek hmotnosti u těhotných žen zvyšuje pracovní zátěž na těle z jakékoli fyzické aktivity. Tato dodatečná hmotnost a gravitace zpomalují cirkulaci krve a tělesných tekutin, zejména v dolních končetinách. V důsledku toho těhotné ženy zadržují tekutiny a pociťují otok obličeje a končetin.

Mnoho žen začíná pozorovat mírný otok během druhého trimestru a často pokračuje do třetího. Toto zvýšení retence tekutin je zodpovědné za významné zvýšení tělesné hmotnosti žen během těhotenství. Tipy pro usnadnění otoků zahrnují:

odpočinek
vyhnout se dlouhodobému stání
vyhnout se kofeinu a sodíku
zvýšení draslíku ve stravě

Tip: Pro zábavu si můžete pořídit fotografii z bočního profilu na počátku těhotenství. Udělejte další fotografii v blízkosti svého termínu a porovnejte tyto fotky. Změny jsou pozoruhodné, že?

Smyslové změny

Těhotenství může dramaticky změnit způsob, jakým žena prožívá svět prostřednictvím zraku, chuti a vůně.

Změny vidění

Některé ženy pociťují změny zraku během těhotenství, charakterizované zvýšenou krátkozrakostí. Vědci neznají přesné biologické mechanismy změn ve vidění. Většina žen se po porodu vrátí do stavu před narozením dítěte.

Časté změny během těhotenství zahrnují rozmazání a nepohodlí s kontaktními čočkami. Těhotné ženy často pociťují zvýšení nitroočního tlaku.

Změny chutě a vůně

Většina žen během těhotenství pociťuje změny v chuti. Ženy typicky preferují slanější potraviny a sladší potraviny než netěhotné ženy. Mají také vyšší práh pro silné kyselé, slané a sladké chutě.

Některé chuťové preference se mohou lišit podle trimestru. Ačkoli mnoho žen zažívá pociťovaný pocit chuti na krátkou dobu po porodu, po návratu zpravidla znovu získá plnou chuťovou schopnost. Některé ženy také zažívají kovovou chuť v ústech během těhotenství. To může zhoršit nevolnost a může znamenat nutriční nerovnováhu.

Někdy těhotné ženy také hlásí změny v čichu. Mnozí popisují zvýšené povědomí a citlivost na různé pachy. Existuje málo konzistentních a spolehlivých údajů, které naznačují, že těhotné ženy skutečně pozorují a identifikují určité pachy a intenzitu pachů více.

Změny prsou a děložního hrdla

Hormonální změny, které začínají v prvním trimestru, povedou k mnoha fyziologickým změnám v celém těle. Tyto změny pomáhají připravit tělo na těhotenství, porod a kojení.

Změny prsou

Těhotná ženská prsa často procházejí řadou významných změn během těhotenství, protože jejich těla se připravují na dodávku mléka pro novorozeně. Jak prsa rostou, těhotné ženy mohou pociťovat větší citlivost a všimnout si, že žíly jsou tmavší a bradavky vyčnívají více než před těhotenstvím. Některým ženám se mohou objevit strie na prsou, zejména pokud se podrobí rychlému růstu.

Cervikální změny

Cervix, neboli vstup do dělohy, prochází během těhotenství a porodu fyzickými změnami. U mnoha žen tkáň děložního čípku zhrubne a stane se pevnou a žláznatou. Až několik týdnů před porodem se může děložní čípek změkčit a mírně rozšířit, kvůli tlaku rostoucího dítěte.

Změny ve vlasech, kůži a nehtech

Mnoho žen zažívá změny ve fyzickém vzhledu kůže během těhotenství. Ačkoli většina z nich je dočasná, některé - například strie - mohou mít za následek trvalé změny. Navíc ženy, u kterých se během těhotenství vyskytnou některé z těchto kožních změn, je s větší pravděpodobností znovu zažijí v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce.

Změny vlasů a nehtů

Mnoho žen zažívá změny v růstu vlasů a nehtů během těhotenství. Změny hormonu mohou někdy způsobit nadměrné vypadávání vlasů. To platí zejména u žen s rodinnou anamnézou ženské alopecie.

Mnoho žen však spíše zažívá růst vlasů a zhušťování a může pozorovat růst vlasů nebo chlupů na nezvyklých místech. Může se objevit ochlupení na obličeji, pažích, nohách nebo zádech. Většina změn růstu vlasů se vrátí do normálu po narození dítěte. Je však běžné, že dochází ke ztrátě vlasů nebo ke zvýšené ztrátě až do jednoho roku po porodu, protože vlasové folikuly a hladiny hormonů se regulují bez vlivu těhotenských hormonů.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama