Jediná česká siamská dvojčata, která dokázala uhranout svět. Rosa a Josefina Blažkovy

Jediná česká siamská dvojčata, která dokázala uhranout svět. Rosa a Josefina Blažkovy

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Srostlice, i tak se říká siamským dvojčatům. Tedy dvěma lidem, jejichž těla jsou v určité části srostlá k sobě. Těmi nejznámějšími na dnešním území České republiky jsou Rosa a Josefina Blažkovy.

Siamská dvojčata mají oproti těm klasickým něco navíc

Obvykle jsou na sebe dvojčata napojena především psychicky. Ne nijak ojedinělé jsou případy, kdy oba ze sourozenců bolí hlava ve stejnou chvíli. Dvojče také často pozná, že jeho sourozenec prožívá něco nepříjemného. To jsou běžné jevy, které popisují nejedna dvojčata. Občas se ale narodí i dvojčata siamská. Ta mají kromě psychiky propojení také fyzické.

Rosa a Josefina byly v Čechách raritou

V České republice bychom narození siamských dvojčat dokázali spočítat na prstech jedné ruky. Jejich výskyt je na našem území opravdu minimální. Na konci 19. století se na Jindřichohradecku, konkrétně v malé vesničce Skrýchov, narodila dvojčata Rosa a Josefina. Jak se ale záhy zjistilo, nebylo mezi nimi obyčejné sesterské pouto.

20. ledna roku 1878 se v domácích podmínkách narodily Josefa a Růžena. Radost a štěstí ale okamžitě vystřídal děs. Dívky k sobě byly srostlé bokem a pánví. Společně vlastnily také jedno močové ústrojí. V té době něco naprosto nevídaného, o čem neměli ponětí ani lékaři, natož obyčejní lidé.

Mimo srůsty byla obě děvčata naprosto v pořádku. V Čechách ale nebylo lékaře, který by o narození dvou lidí v jednom těle něco věděl. Nikdo se v té době s touto situací ještě neměl možnost setkat. Informace o narozených dvojčatech se rychle rozkřikla. Finanční podporu rodina měla přijmout i od tamějšího barona Nádherného. Ten jim měl také dopomoci sjednat vystoupení v podnicích, kde diváci lačně čekali na různé senzace. Tou bezesporu byla i dvojčata se dvěma dušemi, ale jedním tělem.

Obyčejný život děvčata vyměnila za vystupování v cirkusech

Rodina i obě dívky se se situací dokázaly poměrně rychle smířit. Dívky nic jiného než dvě těla srostlá k sobě, neznaly. A tak nadšeně objevovaly krásy života. Naučily se mluvit hned několika jazyky, hrály na hudební nástroje, a ještě než vůbec dokázaly dospět, začaly vystupovat v cirkusech. Popularita jejich hudebních a pěveckých vystoupení se rychle rozšířila i za hranice země. Dívky začaly cestovat. Nejprve do evropských zemí, následně ale i do daleké Ameriky.

Po boku nejvyššího a nejmenšího muže světa vystupovaly Rosa s Josefinou „za velkou louží“. Po několika letech se ale sestry z dlouhých zahraničních cest vrátily na území dnešní České republiky. Jejich kroky nemířily do malé rodné vesničky, na nějaký čas se usadily v Praze. Ač je to neuvěřitelné, v dubnu roku 1910 siamská dvojčata Rosa a Josefina porodily syna. Aby došlo k ještě větší senzaci, dívky se nikdy nevdaly a nikdy ani neprozradily, kdo je otcem dítěte. Nadšeně se tak hovořilo o neposkvrněném početí.

Do Čech se již dvojčata z USA živá nevrátila

Po první světové válce, kterou dívky již se synem a také bratrem trávily v Čechách, se opět rozjely do Spojených států amerických. Dvojčata zde ale postihla vážná nemoc. Růžena byla tou, která onemocněla. Nikdo se ani nenadál a 30. března 1922 došlo k náhlému úmrtí nejznámějších českých siamských dvojčat. Nepotvrzené zdroje tvrdí, že se mohlo jednat o zápal plic nebo španělskou chřipku. Ať tak či onak, místem jejich posledního nádechu již navždy zůstane Chicago. Dvojčata byla následně zpopelněna a převezena do rodné země, kde odpočívají v rodinném hrobě. Jejich těla byla zachráněna od různých vědeckých zkoumání, po kterých toužil nejeden odborník.

Reklama
Reklama