Zpěvník Já písnička 3 obsahuje více než 200 písní. V našem kvízu si je můžete připomenout

Zpěvník Já písnička 3 obsahuje více než 200 písní. V našem kvízu si je můžete připomenout

Foto: New Africa/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Já písnička je zpěvníkem nejenom pro základní školy. Posedět si u klavíru a zahrát oblíbené české písničky je s ním opravdu snadné. Pokud jste ho někdy měli v ruce, pak si jistě hravě poradíte s naším kvízem.

Ve zpěvníku převládají oblíbené lidové písně

Ve skupině zpěvníků Já písnička se tradičně objevují různé druhy písní. Zpravidla se jedná o písně lidové, umělé a koledy. Lidové písně mají v České republice dlouholetou tradici. Některé se ústní formou předávaly z generace na generaci po staletí. Jiné písničky zase můžeme najít ve velmi starých zpěvnících a sbírkách básní a písní. I přesto, že nemusíme znát jejich autora, staly se oblíbenými skladbami, které zná téměř každý Čech.

Folklor se snaží představit lidem lidové písně i kulturu

Protože mají lidové písně opravdu dlouholetou tradici, jsou také součástí folkloru. Hudební folklor je typický nejenom pro Moravu a Slezsko, ale i další místa po celé České republice. Skupiny mužů a žen, kteří se snaží propojit tanec, hudbu a veselí, se objevují již na konci 19. století. V Česku jejich obliba v posledních letech roste. Došlo ale i k zániku spousty folklorních souborů. Jednoduše proto, že se s moderní dobou staly méně populárními. Folklorní spolky se ale snaží přivést ke své zálibě například děti. Věří se tak, že právě folklor, který má za úkol zastupovat lidovou kulturu, s kterou jsou právě spojeny i lidová hudba, divadlo či tanec, může přinést tuto volnočasovou aktivitu opět na vrchol.

 

Reklama
Reklama