Zeleninu už nikdy nevyhodíte. Tohle jednoduché skladování ji udrží čerstvou po celé týdny
Jak by se vám líbilo mít doma přísun čerstvé zeleniny, i když nemáte pod okny vlastní zahrádku? I zelenina z obchodu může vydržet celé týdny. Nevěříte? Pak to zkuste „po našem“ a uvidíte, že vás netaháme za nos.
Správné skladování je základ
Tajemství úspěchu spočívá ve skladování. Ne každý to totiž umí – a možná i vy děláte pár chyb, které koupenou zeleninu popraví mnohem dříve, než by bylo potřeba. Naučte se zeleninu skladovat tak aby si uchovala svou chuť, vůni i všechny výživné látky. Ušetříte a pochutnáte si. To zní fajn, nemyslíte?
Co do lednice a co do spíže?
Většina lidí se dopouští jedné velké chyby hned poté, co donesou tašky s nákupem z obchodu. Automaticky totiž nahází zeleninu do lednice. Zatímco u některých druhů zeleniny to nevadí, u jiných si tím zaděláváte na zbytečně vyhozené peníze. Ne všechno totiž patří do chladu.
Co třeba rajčata? Mnoho z nás je má v lednici. Jenže víte co? Tam ztrácí svou chuť i vůni. Nejlépe se jim bude dařit třeba na kuchyňské lince. A to samé platí pro okurky, lilky, batáty nebo papriky. Oproti tomu taková brokolice, mrkev nebo špenát vám za pobyt v chladu jedině poděkují.
Vlhkost je kamarád i nepřítel
Zelenině se daří tam, kde je vlhko. Ale už ne tam, kde je mokro. A na to pozor. Listovou zeleninu, kam patří rukola, špenát nebo římský salát, ideálně zabalte do čisté utěrky (klidně papírové nebo látkové) a potom je uložte do uzavíratelné krabičky. Ptáte se proč? Zabráníte tím kondenzaci vody, zároveň ale zachováte dostatek vlhkosti.
A pak tu máme kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer další. Tady doporučujeme vsadit na trik našich babiček, protože ty si v domácnosti dokázaly poradit bravurně. Kořenovou zeleninu skladovaly v mírně vlhkém písku – třeba někde v komoře nebo ve sklepě. A kdo sklep nemá, může si vystačit s uzavíratelnou nádobou a chladnějším koutem u něj doma.
I pobyt v lednici má svá pravidla
Uložit zeleninu do lednice je jedna věc. Ale uložit ji tam správně je věc druhá. A pro mnohé z nás ta složitější. I poleženíčko v lednici má totiž svá pravidla. Myslet musíte hlavně na to, že lednice nemá všude stejnou teplotu.
Na horní polici bývá tepleji, spodní zásuvky jsou chladnější a také je zde větší vlhko – to se pro skladování zeleniny může hodit. Naučte se proto tyto mikroklimatické zóny využívat efektivně. Zelenině prodloužíte trvanlivost a sobě ušetříte nějaký ten peníz v peněžence.
Tip na závěr: cibuli a brambory nedávejte dohromady
Na závěr ještě jeden tip, o kterém neví každý, ale může se hodit. Cibuli a brambory neskladujte společně. Sice mají oba dva druhy zeleniny rády sucho a chlad, ale cibule uvolňuje plyny, které brambory kazí. Proto byste je měli skladovat odděleně – brambory nejlépe ve větrané bedýnce, cibuli v papírovém sáčku.