Nevšední přátelství Al Caponeho a Jakea Guzika. Al Capone prý pro něj i osobně vraždil

Nevšední přátelství Al Caponeho a Jakea Guzika. Al Capone prý pro něj i osobně vraždil

Foto: Nick Number / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

John „Jack“ Guzik, neboli „Mastný palec“, jak byl v podsvětí nazýván. Šlo pravděpodobně o jediného člověka, kterému Al Capone kdy věřil. Guzik se dozvěděl o chystaném atentátu na Caponeho a zachránil mu život.

Guzik a chicagské podsvětí

Jake Guzik, známý v podsvětí Chicaga též jako Mastný palec, přišel k této přezdívce díky „promazávání kol, aby správně fungovala“, čímž se myslelo uplácení orgánů veřejné moci, které se pokoušely svrhnout Caponeho organizaci.

K profesi zločince přišel tím způsobem, že se zaplétal do prostituce a do sexuálního otroctví, kdy se svým bratrem Harrym provozovali tento business na jihu Chicaga.

Později se Guzik stal mocným „řešitelem“ politických sporů, do čehož samozřejmě spadala korupce a úplatky, díky nimž se později velmi hodil Al Caponemu, a podle kterých dostal své notorické přízvisko „Mastný palec“.

Guzik a Capone – přátelé na smrt

Veškerá důvěra v Guzika ze strany Caponeho začala ve 20. letech, kdy Guzik údajně zaslechl plán k vraždě Caponeho, kterého o tomto plánovaném atentátu informoval, a předešel tak jeho smrti. V tuto chvíli Capone pracoval s Johnnym Torriem, kterému i s Caponem přinesl obrovské bohatství pomocí činností svého „mastného palce“.

Tímto si u Ala vysloužil důvěru a připojil se k jeho mafiánské profesi, samotný Jake však nebyl schopen násilí, proto prováděl pro Caponeho pouze „kšefty“, které souvisely s uplácením policie. Tím, že u sebe ani nenosil zbraň a měl nenásilné úmysly, si vytvořil neproniknutelnou ochranu samotným Alem, který pro něj dokonce zabil člověka. Stalo se tak v květnu 1924, kdy se Guzik dostal do sporu se stopařem Joem Howardem, který ho následně začal mlátit a kopat.

Reklama

Když se o tomto incidentu později dozvěděl Capone, vyhledal v Chicagu opilého Howarda. Chtěl po něm, aby mu své chování vysvětlil, bohužel se však opilý Joe choval vůči Caponemu arogantně, proto do něj poté Al vyprázdnil svůj revolver.

Na Guzikovi zůstává zajímavý fakt, totiž že i když spolupracoval s jedním z nejznámějších mafiánských bossů historie, zůstal bezúhonný až do 50. let, kdy měl problémy s IRS, nicméně za svou nelegální činnost v Caponeho organizaci nebyl nikdy stíhán. Jeho syn Charles byl však zatýkán často, a to převážně za dětskou pornografii, zneužívání nezletilých a znásilňování.

Za své počínání byl nejvíce odsuzován rodinou, která ho zavrhla. Počínání Jakeova syna mělo pravděpodobně největší efekt na jeho zdraví, které se postupně velmi zhoršovalo.

Na konci své kariéry mafiána, se Guzik usadil pod jménem Jack Arnold a pronajal si v Chicagu apartmán, kde dožil. V tomto bytě zemřel na infarkt myokardu 21. února, roku 1956, ve svých 69 letech. Na jeho pohřbu se sešlo nejvíce Italů v historii.

Reklama
Reklama