Potraviny, které se můžou po zmrazení změnit až v jed. Na tohle si dejte pozor
Mrazák je skvělý pomocník, když potřebujeme uchovat zbytky jídla nebo potraviny z většího nákupu. Zatímco mražení masa, pečiva nebo zeleniny je naprosto běžné, existují potraviny, které do mrazáku rozhodně nepatří. A některé z nich vás možná opravdu překvapí.
Mléčné výrobky
Napadlo vás někdy prodloužit trvanlivost mléka, jogurtu nebo sýra tím, že je dáte do mrazáku? Možná už víte, že to není úplně nejlepší řešení. Mléčné produkty totiž obecně mražení nesnášejí dobře. Například mléko se po rozmrazení sráží. Oddělí se tuk od vody a i po promíchání má jinou konzistenci. Použít ho pak můžete spíš na vaření než do kávy.
Jogurty či tvarohy se po rozmrazení mění v hrudkovitou směs, která ztrácí svou původní jemnost. U sýrů záleží na typu, tvrdé sýry sice zmrazit můžete, ale po rozmrazení bývají suché a lámavé. Lepší je nastrouhat je předem a použít třeba do zapékaných pokrmů. Měkké sýry se po rozmrazení stávají vodnatými a mazlavými. Pokud vám doma hrozí, že se některý mléčný výrobek zkazí, raději ho co nejdříve spotřebujte čerstvý.
Vajíčka
Zmrazit vejce zní jako dobrý nápad, když jich máte opravdu velký nadbytek. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché, syrové vejce ve skořápce může prasknout a způsobit nepořádek. Navíc se po rozmrazení mění struktura bílků i žloutků, kdy je pak vařené vejce gumové a nepříjemné na konzumaci. Pokud vejce opravdu chcete zamrazit, ideální je, smíchat bílky a žloutky, a uložit je třeba do formiček na led.
Brambory
Bramborám mražení rozhodně nesvědčí. Obsahují hodně vody, která se změní v ledové krystalky a naruší jejich strukturu. Po rozmrazení z nich pak zůstane rozměklá hmota bez chuti a pevnosti. Místo mrazení je lepší brambory skladovat na chladném, suchém a tmavém místě. Uvařené brambory nejsou o nic lepší, také ztrácejí svou texturu. Pokud už brambory potřebujete zmrazit, ideálně je krátce je povařit, zchladit v ledové vodě a rozložené zmrazit. Poté je sesypte do sáčku, lépe si uchovají tvar i chuť.
Listová zelenina
Čerstvé saláty vypadají skvěle, dokud je strčíte do mrazáku. Jemné listy mražení nevydrží, poškodí se jejich struktura a po rozmrazení zůstane jen nehezká, vodnatá hmota. Chuť i vzhled jsou pryč. Takže listovou zeleninu raději uchovávejte v lednici a co nejdříve ji spotřebujte.
Mražení je určitě skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin. Díky mrazáku si můžete vychutnat sezónní produkty nebo si připravit jídlo dopředu, pokud občas nestíháte v týdnu si sami navařit. Stačí vědět, které potraviny do něj patří, a mražení se stane vaším nejlepším kuchyňským pomocníkem.