Továrna na víno ve starobylé Izraeli. Vyráběla neuvěřitelné 2 miliony litrů vína ročně

Továrna na víno ve starobylé Izraeli. Vyráběla neuvěřitelné 2 miliony litrů vína ročně

Foto: Matson Collection / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

O tom, že víno je staré jako lidstvo samo, svědčí unikátní nález archeologů. Ti na archeologickém nalezišti ve městě Yavne v Izraeli (jižně od Tel Avivu) našli 1500 let starou továrnu na víno. Byla neuvěřitelně rozsáhlá a zaručovala vývoz vína v objemu až 2 miliony litrů denně. Až budou archeologové s pracemi hotoví, slibují, že místo zakonzervují a zpřístupní návštěvníkům. 

Až pět vinařských lisů a velké sklady pro zrání vína 

Už před 1500 lety byla výroba vína velice sofistikovaná a vyrábělo se ve velkém. Svědčí o tom archeologický nález byzantské továrny na víno, která byla odkryta v Izraeli ve městě Yavne nedaleko Tel Avivu. Objev prozrazuje mnohé. Víno, které se zde vyrábělo, bylo proslavené široko daleko, o čemž svědčí jeho celková produkce. Tu archeologové podle velikosti lisů vypočítali přibližně na 2 miliony vína ročně. To je číslo, že? Při této představě se hlavně nesmí zapomínat na to, že víno zde bylo vyráběno ručně.

Práci dělníkům usnadňovalo pět velkých lisů, z nichž každý měl plochu přibližně 225 m2. Objev je velice unikátní, protože se jednalo o v té době největší výrobnu vína. Její součástí byly i čtyři velké sklady, kde víno zrálo. V továrně nechyběly ani pece, kde se vypalovaly hliněné amfory, v nichž bylo víno prodáváno. Součástí továrny bylo i místo, kde přímo docházelo k prodeji. Vše hezky na jednom místě. Už tehdy majitelé továrny věděli, jak si práci co nejvíce ulehčit. Víno se ve velkém vyváželo do Středomoří.

Známé bylo pod názvem víno z Gazy a Aškelonu. To podle hlavních přístavů, přes které putovalo. V té době samozřejmě existovala i jiná místa na výrobu vína. Ta byla dokonce odhalena o něco dříve než Továrna v Yavne. O té jsou archeologové přesvědčeni, že byla centrem pro výrobu vína. 

O víno byl v byzantské říši velký zájem už proto, že bylo bezpečné. Voda v té době byla často kontaminovaná a způsobovala nemalé zdravotní potíže. Kdo tedy pil víno, mohl si být jistý, že těmto střevním potížím předejde. V případě značky měli místní jasno. Víno z Gazy a Aškelonu bylo symbolem vynikající chuti a dobré kvality. Všichni poptávali víno ze Svaté země a tomu odpovídala i celková produkce 2 miliony litrů vína ročně.

Mnoho příslušenství bylo na místě nalezeno v neporušeném stavu 

Jak archeologové uvedli, velikost nálezu je zaskočila. Už dříve odkryli podobná místa. Nikdy však nebyla tak sofistikovaná a tak velká. Víno z této továrny zrálo v hliněných nádobách známých jako Gaza Jars. Mnohé z nich byly na místě nalezené v neporušeném stavu.

Reklama

Z mnoha nádob však zbyly jen úlomky střepů. I ty jsou však archeologicky velmi cenné. Jak už jsme zde zmínili, nádoby se v továrně přímo vyráběly, což usnadňovalo celkový výrobní proces. Pozůstatky byzantské továrny vyprávějí historii. Například podle bohatě zdobených výklenků archeologové usuzují, že majitelé továrny byli velmi bohatí. Aby také ne, když ročně zvládli na trhu uvést až dva miliony vína ročně. Víno z tohoto místa se těšilo velmi dobré pověsti. Jeho kvalitu lze přiblížit k dnes známým Jaffským pomerančům, které jsou velmi žádané díky jejich kvalitě a původu. 

Mnohé věci na objevení čekaly v neporušeném stavu. Lisy, nádoby, řada výklenků. Je až s podivem, že teď díky nálezu můžeme obdivovat umění a řemeslo, které v byzantské říši vzkvétalo před 1500 lety.

Není divu, že objev archeology velmi překvapil a zapůsobil na ně. Ti už během prací slibovali, že jakmile budou hotovi, to znamená, že vše zdokumentují, pokusí pak se místo takzvaně zakonzervovat a zpřístupnit ho lidem. Něco tak velkého a impozantního by podle nich nemělo uniknout zrakům ostatních. Možná se právě toto místo stane jedním z dalších zajímavých bodů Izraele, které do země přivádí zástupy turistů. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama