Přidejte tohle do guláše – babiččin trik vás dostane
Na první pohled to možná bude úplně obyčejný guláš. V kastrolu zabublá jako každý jiný. Nebude v něm chybět cibule. Měkké maso. A díky paprice chytí svou typickou barvu. Zbarví se pěkně až do sametově hnědočerveného odstínu. A přesto vám po prvním soustu dojde, že je tady něco jinak.
Tohle si zamilujete
Guláš, který vám přistane na stole, nebude pálivější ani sladší. Jeho tajemství nebude ukryté v nějaké exotické ingredienci ani přísadě, kterou mají v kuchyni jen vyvolení. Nečekejte ani žádný supermoderní twist z deníčku světového šéfkuchaře.
Přesto bude mít nový guláš v sobě něco, co možná nebudete moci vyjádřit slovy, ale zaručeně si ho zamilujete. Už po první lžičce. Získá hloubku. Plnost. Chuť, která se rozprostře po jazyku a zůstane na něm ještě hodně dlouho, co spolknete poslední zbyteček…
Drobnost, která změní pravidla hry
Babičky se v kuchyni otáčely, radost pohledět. A vždycky věděly, jak své pokrmy dotáhnout k naprosté dokonalosti. A taky znaly spoustu šikovných triků, fíglů a tipů, na které dneska při vaření nedáme dopustit ani my.
A právě jeden babiččin trik vás zvedne ze židle. Ale v dobrém! Vystřelí totiž vámi připravovaný guláš do výšin. Jde přitom o takovou maličkost, která sice totálně mění pravidla hry, ale možná by vás nikdy nenapadla.
V čem spočívá to tajemství?
Už jsme vás napínali dost dlouho. Určitě hoříte zvědavostí, v čem tedy spočívá to tajemství, díky kterému se z guláše, jež na první pohled tváří obyčejně, stane skvostný pokrm. Tak vám to prozradíme.
Sádlo a olej. Pěkně dohromady. V jednom hrnci. Čekali jste právě tohle duo v jedné souhře? Zatímco sádlo dodá chuť, olej rozvine aroma. Jeden ladí a druhý hřeje. Jeden s sebou nese tradici, druhý pomůže pokrm nepřepálit.
Není to žádná věda
Olej i sádlo má doma snad úplně každý. Ale ne každého by napadlo spojit je do jednoho guláše. Přitom to není žádná věda. Ale ten výsledek vás ohromí. Jedna lžíce sádla a troška oleje – je jedno, jestli řepkového nebo slunečnicového. Co máte doma. Cibule se díky této dvojici krásně a rovnoměrně osmaží – nepřipálí se a získá nádherně zlatavou barvu. A když přidáte mletou papriku? Zaručujeme vám, že ta na tomto základě doslova rozkvete.
Ochutnejte rozdíl
Až se příště rozhodnete, že uvaříte klasiku v podobě guláše, vzpomeňte si na tento trik. A sledujte cibuli, jak chytá barvičku, nepřipaluje se, a jak se paprika rozvoní hned poté, co ji přisypete do kastrolu. Už v tu chvíli budete vědět, že je tahle dobrota na té nejlepší cestě.