Píseň Tři čuníci někteří pokládají za lidovou píseň, složil ji však Jaromír Nohavica v roce 1994. Připomeňme si ty nejznámější hity z tohoto roku

Píseň Tři čuníci někteří pokládají za lidovou píseň, složil ji však Jaromír Nohavica v roce 1994. Připomeňme si ty nejznámější hity z tohoto roku

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1994 jsme se ještě ani neoklepali z toho, že žijeme v samostatné České republice, a zpěváci nás již zahrnovali spoustou nových písní, které se u nás staly hitem. Jaromír Nohavica byl jedním z nich. Pro něho ale skládání písní v tomto roce mělo hlubší význam.

Mnohé z nás překvapilo, když jsme tohoto legendárního zpěváka slyšeli zpívat písničku pro děti. Pro samotného zpěváka to byla výborná příležitost oslovit mladší publikum, avšak za samotným nápadem alba s písničkami pro děti, kde zpíval o zvířátkách, stály psychické problémy. Dětské písně se staly jeho osobní terapií a zajistily mu ještě větší úspěch, než jaký do té doby zažil. Další významná píseň, která se stala hitem a zřejmě si na ni vzpomenete, je Dívka s perlami ve vlasech. Tu složil Aleš Brichta, když se rozhodl vystupovat nejen s kapelou Arakain, ale i sám za sebe jako sólový zpěvák. Možná nyní máte chuť vytáhnout staré album Růže pro Algernon a zavzpomínat na staré dobré časy.

A to by nebyla pravá vzpomínka na devadesátá léta, kdybychom nezmínili i hity skupiny Lucie. V roce 1994, stejně jako v dalších, jich bylo hned několik. A sice Amerika, Laura a Ona říká jó. Všechny tyto písně jsou velmi melodické a těžko je dokážeme dostat z hlavy. Pochopitelně toto nejsou jediní zpěváci či skupiny, kteří si v tomto roce získali uznání nejednoho z nás. Jména jako Olympic, Shalom, Elán, Daniel Landa či Buty nám rozhodně nejsou cizí, stejně jako Ivan Hlas či Žlutý pes. Jakmile jsme slyšeli jejich písně, které se umístily na předních příčkách hitparád, ze zvědavosti jsme si běželi koupit jejich alba, přestože jsme některé z nich slyšeli zpívat poprvé v životě.

Myslíte si, že jste se již plně přesunuli zpátky do roku 1994? Tak neotálejte a vrhněte se na náš kvíz, který potrápí vaše mozkové buňky. Hodně štěstí!

Tyto hity tvořily nedílnou součást našich životů. Jsou tu již dlouho, dokonce mohou být starší než někteří z nás. Své kouzlo však neztrácejí ani po třiceti letech. Věříme, že i vy si rádi zavzpomínáte na tyto i další hity z roku 1994. Nehledě na to, jaké byly vaše výsledky v kvízu, jistě jste si nyní vzpomněli na mnohem více podrobností než předtím. Netrénovaná paměť totiž ráda zapomíná detaily, ovšem pokud si připomeneme fakta, všechno zapomenuté vypluje na povrch. Doufáme, že se vám kvíz líbil, a těší nás, že vám takovými kvízy můžeme osvěžit paměť. Je dokázáno, že lidé trénující svůj mozek ve stáří mají mnohem menší šanci poruch paměti.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama