Znáte ozdravný indický nápoj CHAACH? Zvolte si sami denní dobu konzumace podle vašich zdravotních potíží

Znáte ozdravný indický nápoj CHAACH? Zvolte si sami denní dobu konzumace podle vašich zdravotních potíží

Foto: Santhosh Varghese / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V oblasti jižní Asie je zbožňovaným nápojem. V hindštině nazývaný Chaach je to vlastně náš „starý dobrý známý“ - podmáslí. Jeho konzumace má nespočet zdravotních výhod. Může být také skvělou náhradou za tvaroh. Indové radí, jak a proč ho konzumovat nejen za horkého počasí.

„Během dne, především v létě, potřebujete mít vždy po ruce dostatek tekutin. Ty by měly být však zdravé, výživné, nealkoholické (nejlépe), nikoliv sycené a slazené. Jedním z nejznámějších letních nápojů, zejména v severní Indii, je podmáslí.

Pomáhá trávení, zlepšuje metabolismus, zklidní a ochladí tělo. Podmáslí si můžete vychutnat k jakémukoli jídlu a kdykoli během dne - ráno, v poledne, večer nebo i v noci. Měli byste však pečlivě zvolit čas, ve kterém konzumujete tento zdravý nápoj, protože může výrazně ovlivnit fungování vašeho těla.

Ráno

Pití podmáslí ráno vám poskytne energii, kterou potřebujete na rozjezd. Sklenice podmáslí ráno před snídaní vám pomůže udržet všechny vaše gastrointestinální (zažívací) starosti na uzdě. Lidé, kteří trpí zažívacími potížemi, plynatostí a jinými problémy trávicího traktu, by ho měli pít především ráno na lačný žaludek.

V poledne

Podmáslí lze pít k obědu nebo jako svačinu mezi snídaní a večeří. Pokud ho konzumujete v tuto denní dobu, zvýšíte si opět hladinu energie, zlepšíte trávení a zvýšíte metabolickou aktivitu v těle. Pokud držíte dietu a poobědvali jste podmáslí s něčím, více vás zasytí a zmírní chutě na sladké.

Večer

Večerní konzumace podmáslí připraví vaše tělo na další jídlo, na večeři. Pokud máte potíže s trávením jídla konzumovaného k večeři, nalaďte si žaludek sklenicí podmáslí. Večer se také doporučuje vypít sklenici podmáslí, pokud víte, že vás čeká velká a těžká večeře. Prospěšné bakterie a zažívací vlastnosti podmáslí pomohou při trávení jídla a zajistí správnou funkci žaludku a střev.

V noci

Sklenka podmáslí k pozdní večeři nebo jen samotné má mnoho zdravotních výhod. Pomůže vám lehce trávit během noci, podpoří spánek a také zlepší jeho kvalitu. Pokud jídáte k večeři tvaroh, ale „máte astma nebo problémy s kostmi, raději jej nahraďte podmáslím“.

„Kontraindikace a dávkování“

Podmáslí mohou konzumovat i lidé, kteří nesnášejí laktózu. Nadměrná konzumace nápoje však může vést k průjmům a nevolnosti. Někteří odborníci také doporučují, aby lidé s kožními chorobami, jako je ekzém, podmáslí nekonzumovali. Doporučený příjem pro zdravé tělo je dvě malé sklenice nebo jedna větší sklenice podmáslí.

Pouze jako doporučení

Indičtí konzumenti mají pití Chaach prověřené staletími, přesto upozorňují, že jejich tipy a doporučení jsou pouze obecné a neměly by být vykládány jako odborná lékařská pomoc. Vyzkoušet a přijít na chuť tomuto skvělému nápoji ale může každý.  

Reklama
Zdroj článku:
Reklama